Poštarji se pripravljajo na stavko

Dogovor z delodajalcem sta zavrnila oba področna sindikata.
Fotografija: FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Roman Šipić/Delo

Zaposleni v poštnem prometu na Pošti Slovenije so tik pred začetkom stavkovnih aktivnosti. Potem ko je predlagani dogovor z delodajalcem že prejšnji teden zavrnil Sindikat poštnih delavcev, je danes to storil še Sindikat delavcev prometa in zvez (SDPZ) pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Kot je pojasnila generalna sekretarka omenjenega sindikata Saška Kiara Kumer, so po intenzivnih pogajanjih s poslovodstvom, s katerimi so skupaj z drugim sindikatom poskušali doseči boljše delovne pogoje za vse zaposlene, sestavili osnutek dogovora o politiki stroškov dela, o kateri je glasovalo članstvo. Večina je odločila, da dogovora v taki obliki ne podpišejo, saj so ocenili, da ta sicer prinaša določene pozitivne učinke, kot so višji regres, uskladitev plač, višje povračila stroškov prevoza, dodatki za mentorstvo in rezerve, ki bi se vsem zaposlenim poznali v denarnici, vendar pa ne ponuja rešitve za ključno težavo – preobremenjenost, ki jo vsakodnevno čutijo zaposleni.
 

Preobremenjenost


Kot pravi Kumerjeva, zaposleni pričakujejo vrnitev vsega, ker jim bilo odvzeto v krizi, predvsem pa prenovo sistema normiranja ter varnosti in zdravja pri delu. Problem preobremenjenosti, ki je povezan s pomanjkanjem kadrov in velikim številom bolniških odsotnosti, se namreč vleče že nekaj časa, prisoten pa ni le pri poštarjih, ampak tudi pri delavcih na poštnih okencih in v logističnem centru. V Delu smo lani že poročali o pomanjkanju poštarjev, ki jih uvažajo celo iz Srbije in BiH, na prerazporejanje ljudi v druge rajone, nadure, nepredvidljiv delovni čas in vse težje delovne razmere.



Podpis dogovora sta tako odklonila oba sindikata, ki bosta začela priprave na stavko. Kumerjeva pri tem izpostavlja tudi vlogo države ne le kot lastnice Pošte Slovenije, ki pričakuje določen donos, ampak tudi kot regulatorja, ki družbo zavezuje k izvajanju javne službe tudi v delu, ko izvajanje teh nalog ne prinaša dobička.
 

Pošta za nadaljevanje dogovora


»Pošta Slovenije do tega trenutka, po petkovih pogajanjih, uradnih zahtev od obeh sindikatov še ni prejela. Ne glede na razvoj dogodkov bo, kot je v svojih izjavah že večkrat poudarila, nadaljevala socialni dialog in si prizadevala za zbližanje stališč, da bi dosegli ustrezen dogovor,« pravijo na Pošti Slovenije.

Foto Tadej Regent/Delo
Foto Tadej Regent/Delo


Pošta Slovenije ocenjuje, da je bil predlagani dogovor, ki za dve leti predvideva za dodatnih pet milijonov evrov ukrepov, ustrezen kompromis med pričakovanji obeh sindikatov in zmožnostmi delodajalca, še posebej glede na že doslej sprejete ukrepe za izboljšanje delovnih razmer in pogojev dela, predvsem na področju dostave in dela na poštah. Zaveda se, da mora na tem področju situacijo in pogoje dela še izboljšati, vendar vseh ukrepov ni možno izvesti takoj, pravijo.
 

Pomanjkanje delavcev


Na Pošti priznavajo, da se soočajo s pomanjkanjem delovne sile in da poskušajo to čim prej reševati. Kot pravijo, so za izboljšanje pogojev namenili 6,8 milijona evrov, poleg tega pa so dodatno zaposlili nove delavce in najemali tudi študente. Nove zaposlitve načrtujejo tudi za letos. Po podatkih Pošte so lani zaposlili 645 novih sodelavcev, medtem ko je 652 delavcem iz podjetja odšlo, delno tudi zaradi upokojitev. Letos načrtujejo povečanje števila zaposlenih v poštnem prometu za dodatne 104 nove sodelavce, približno sto pa naj bi se jih upokojilo.

Tudi oba sindikata ostaja odprta za pogovore. Če bo do stavke prišlo, pa ta naj ne bi bila prej kot v drugi polovici, ker pa morajo po zakonu nujna dela opravljati, bo stavka potekala v omenjenem obsegu.

 

Komentarji: