Pošto po Žabjaku bo raznašal Rom

Ogroženi pismonoše. Več kakor sto potepuških psov v Žabjaku. Napadeni poštar ima moreče sanje.

Objavljeno
12. junij 2016 21.46
Kužki
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Novo mesto – Pošta Slovenije je v sodelovanju z romskim občinskim svetnikom Duškom Smajekom vendarle našla primerno osebo iz vrst romske skupnosti, ki bo predvidoma že v prihodnjih dneh začela dostavljati pošto v romski naselji Žabjak in Brezje. To bo počel študent ob delu Marko Stojanovič, ki ga tako delo veseli in zelo dobro pozna tamkajšnjo romsko skupnost, saj živi v romskem naselju Brezje.

Ker so Romi sredi prejšnjega meseca v Žabjaku hudo pretepli dolgoletnega pismonošo Janeza Zorka, se je vodstvo Pošte Slovenije odločilo, da uveljavi splošni akt o izjemah pri izvajanju univerzalne poštne storitve, ki jasno določa, da se pošta ne dostavlja v primerih, ko pismonoši grozijo nevarne živali (psi) ali se izvede fizični napad na pismonošo. Tak ukrep, denimo, še vedno velja v Bereči vasi v Beli krajini in zdaj že skoraj mesec dni na območju poštnega okoliša Žabjak/Brezje.

Novi pogodbeni pismonoša Marko Stojanovič je povedal, da se bo že v ponedeljek začel uvajati v delo ter da težav na terenu ne pričakuje, saj zelo dobro pozna tam živeče Rome. »A je kljub vsemu treba biti previden. Problem so predvsem psi, ki jih je v obeh romskih naseljih zelo veliko,« je opozoril Stojanovič.

Ulovili že 13 psov

Vodstvo novomeške občine priznava, da so potepuški psi (neuradno se jih klati več kakor sto, op. p.) velik varnostni in zdravstveni problem, zato so njihovega pogodbenega koncesionarja Turk zavetišče za živali že pozvali, da skladno s koncesijsko pogodbo začne izvajati odlov psov v romskih naseljih. Marjan Turk je za Delo povedal, da so včeraj v mreže spravili trinajst psov in da bodo delo nadaljevali, vendar mora občina njihove storitve plačati. Pred tremi leti so namreč odlovili in v njihovo zavetišče v Stopiče odpeljali 105 psov, za 50 kosmatincev so prejeli plačilo, za druge pa še ne. »Občina nam dolguje še približno 15.000 evrov,« je potožil Turk.

Občina za ozaveščanje lastnikov

Občinsko vodstvo je Zvezi Romov za Dolenjsko tudi predlagalo, da skupaj s pristojnimi službami začne ozaveščati Rome o pomembnosti odgovornega lastništva psov, saj so po zakonu o zaščiti živali odgovorni za dejanja svojih živali. Dolžni so tudi preprečiti, da bi te živali ogrožale okolico. Zaradi zagotavljanja sledljivosti je treba vse pse čipirati, tako da je za vsakega kosmatinca mogoče najti lastnika. »Predlagali smo, da tudi Romi vzpostavijo tak sistem, kjer ga še ni. Pri tem jim bodo poleg občine zagotovile pomoč tudi pristojne veterinarske službe,« je rekel župan Gregor Macedoni.

Poštar sanja Rome

Nekdanji pismonoša v romskem naselju Janez Zorko je povedal, kako je tistega usodnega dne raznašal pošto po Žabjaku. Vanj se je zaganjalo pet psov, pri čemer je enega povozil. Ko se je že odpeljal, sta ga dva Roma izza hrbta sklatila z motorja in ga začela pretepati, da je izgubil zavest. K sreči so mu pomagali drugi Romi, mu dali prvo pomoč ter poklicali policijo in rešilni avto, ki ga je odpeljal naravnost v bolnišnico.

Od tistega dne ga je strah, čeprav zapre samo oči, zato v romskem naselju noče več raznašati pošte. »Danes ponoči sem sanjal, da sem Cigančka povozil. To je grozno. Zdravniki so mi rekli, da me bo strah še nekaj časa spremljal,« je svojo grenko izkušnjo razodel Zorko, ki si bo spet oprtal poštarsko torbo predvidoma prihodnji teden, po skoraj mesecu dni bolniškega staleža.