Postojna: hitra rešitev le z velikimi agregati

Razmere se v Postojni kljub izboljšanju vremenskih pogojev niso bistveno izboljšale.

Objavljeno
06. februar 2014 08.35
Posodobljeno
06. februar 2014 08.35
žled, zmrza, Notranjska
De. P., M. Ha., STA
De. P., M. Ha., STA

Postojna, Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj − Po besedah vodje službe za stike z javnostjo Občine Postojna Milana Štulca so se ponoči podrli še trije stebri daljnovoda, tako da lahko rešijo preskrbo mesta z električno energijo le z velikimi agregati, ki pa jih v Sloveniji ni.

"Odvisni smo od Evropske unije, ki ima tako velike agregate in bi nam jih morala posoditi," je dejal Štulc. Delavci Elektra Primorske se sicer trudijo po najboljših močeh, vendar bo sanacija omrežja na Postojnskem zaradi večjih in hujših poškodb trajala nekoliko dlje.

V Šolskem centru Postojna je včeraj začel delovati krizni center, v katerem se ljudje lahko pogrejejo, napolnijo svoje mobilne telefone, spijejo topel čaj in dobijo topel obrok hrane. V sredo so tako razdelili prvih sto obrokov, približno toliko jih bodo predvidoma tudi danes. V krizni center, ki so ga na pobudo občine postavili postojnski taborniki, prihajajo predvsem starejši občani Postojne.

Mesto je še vedno v ledenem oklepu, ki se je danes zaradi nekoliko višjih temperatur vendarle začel počasi taliti. Ceste so zato polne polomljenega vejevja in delov dreves, veliko nevarnost predstavljajo padajoče ledene sveče in kosi ledu. Vse prebivalce zato na postojnski občini opozarjajo na veliko previdnost, če hodijo po mestnih ulicah in cestah.

Boljši vremenski pogoji - lažje odstranjevanje posledic žleda

Na območju Elektra Primorska je še vedno okoli 6300 odjemalcev brez električne energije, največ med njimi na območjih Postojne, Cerknega in Idrije.

Poplavljene površine v vasi Bač na Ilirskobistriškem so se čez noč dodatno zmanjšale in trenutno ne predstavljajo večje grožnje za prebivalce, je sporočil poveljnik občinskega štaba CZ Ilirska Bistrica Janko Slavec. V kleteh poplavno najbolj izpostavljenih objektov so namestili črpalke za vodo.

Danes bodo predvidoma v jezeru pod Knežakom namestili merilce višine vode. V jezero namreč odteka poplavna voda iz vasi Bač in Koritnice.

Vojska na Severnem Primorskem

Gasilcem in pripadnikom drugih reševalnih služb se bodo na Severnem Primorskem danes pridružili tudi pripadniki Slovenske vojske. Ena ekipa bo na Banjški planoti pomagala pri odstranjevanju ledu z električnih vodov, druga pa bo s hrano preskrbela prebivalce težko dostopnih krajev na idrijsko-cerkljanskem območju.

Na območju Čepovana na Banjški planoti so v sredo dobili električno energijo. Agregate, ki so jih pridobili od različnih služb in posameznikov, bodo tudi danes razdeljevali predvsem na območju idrijske in cerkljanske občine. Novogoriški CZ so se javili tudi posamezniki, ki ljudem v stiski ponujajo namestitve v svojih stanovanjih.

Elektro Ljubjlana: brez elektrike 30.000 odjemalcev

Iz Elektra Ljubljana so sporočili, da so ponoči nastale dodatne okvare na že popravljenem omrežju, tako je trenutno brez napetosti 877 transformatorskih postaj, brez preskrbe z električno energijo pa je še vedno 30.000 odjemalcev. Vse razpoložljive ekipe in tuji izvajalci so na terenu in odpravljajo okvare.

Vse odjemalce še vedno opozarjajo, naj se ne dotikajo vodnikov in naj z napravami ravnajo, kot da so pod napetostjo.

Slabše razmere tudi na območju Elektra Maribor in Elektra Celje


Na območju Elektra Maribor so se razmere z zagotavljanjem električne energije prek noči spet nekoliko poslabšale. Potem ko je bilo v sredo zvečer brez napajanja 3600 odjemalcev, jih je bilo danes okoli 9.30 brez elektrike znova nekaj več kot 6000. Na območju severovzhodne Slovenije je namreč brez napajanja še vedno 239 transformatorskih postaj.

Največ težav imajo ta trenutek na območju Dravinjske doline, kjer je trenutno brez elektrike še vedno več kot 3000 ljudi. Na območju Slovenske Bistrice težave še vedno nastajajo na območju Planine in Šmartnega, na območju transformatorske postaje Slovenske Konjice pa predvsem v Oplotnici, Poljčanah, Vitanju in Zrečah.

Na ruškem koncu so še vedno brez napajanja odjemalci v Lovrencu, Rušah, Kamnici in Selnici, nekaj manj odjemalcev pa je brez elektrike na območjih Rač proti Pohorju, Kungote pri Sladkem Vrhu, Podvelki proti Lehnu in Dornavi na ptujskem območju.

Na območju Elektra Celje se zaradi taljenja ledenih oklepov pojavljajo nove okvare. Zato se je znova povečalo število odjemalcev, ki nimajo zagotovljene dobave električne energije. Teh je bilo danes ob 7. uri okoli 3500, v sredo popoldne pa je bila dobava motena pri okoli 2400 odjemalcih. Največ težav je v Šaleški in Savinjski dolini ter na Koroškem.

Zaradi posledic ujme na Koroškem še vedno ni pouka na podružnični osnovni šoli Ojstrica, tam tudi ni odprt vrtec. Vrtec je še vedno zaprt tudi v Kotljah in na Lešah, prav tako so še naprej zaprte nekatere enote vrtcev na območju velenjske občine, varstvo otrok pa je preusmerjeno na odprte enote. V okviru vrtca Šentjur poslujejo vse enote, razen enoti Kalobje in Slivnica, na območju Mozirja pa ne deluje enota Rečica, kažejo zbrani podatki šolskega ministrstva.

Sovodenj spet povezan s svetom

Na skrajnem zahodnem delu občine Gorenja vas - Poljane je še vedno 1700 občanov brez elektrike. Kot pravi župan Milan Čadež, se trudijo dobiti agregate za napajanje transformatorskih postaj. Približno četrtina tega območja že ima električno energijo, ki jo dobivajo iz agregatov, ljudje pa so bili že opozorjeni, naj jo rabijo skrajno varčno. Po velikih naporih so včeraj z agregatom zagotovili napajanje odddajnika na Koprivniku, tako da mobilni telefoni po štirih dneh spet delujejo, oddaja pa tudi lokalni Radio Sora.

Gasilci, pripadniki civilne zaščite, radioamaterji in tudi občani sami odstranjujejo drevesa oziroma čistijo trase električne napeljave, tako da bo priklop možen čim prej. Požagali so tudi več dreves, ki so ogrožale hiše na Sovodnju.

Večina Kamničanov ima elektriko

Razglas za izredne razmere na območju občine Kamnik, izdan v nedeljo, še vedno velja. Električno energijo, zagotovljeno s pomočjo agregatov iz Italije, ima od sinoči od 22. ure naprej večina občanov, brez nje je le še 57 gospodinjstev oziroma okoli 200 ljudi. Ocenjeno je, da bodo najbolj ogrožena območja brez električne napeljave od enega do treh mesecev. Samo včeraj je bilo na območju občine Kamnik 255 intervencij, v katerih je sodelovalo tisoč gasilcev, pripadnikov civilne zaščite, gozdarjev in električarjev. Večina intervencij je bila povezana z odstranjevanjem podrtega drevja na cestah in objektih, prevozi in priklopi agregatov.