Potratni Čečani bodo na slabšem

Vaški vodovodi: novi računi oktobra; na Dobovcu je voda 2,3-krat cenejša kot v mestu.

Objavljeno
06. julij 2017 10.16
rajšek vodovod
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Trbovlje − Vozel, v katerega sta se zapletla vaška vodovoda Čeče in Dobovec nad Trbovljami, se rahlja. Na jesen upravljanje prvega prevzema Komunala, na Dobovcu, kjer ima na vodovodu vodno pravico Tet v likvidaciji, pa v kratkem pričakujejo novo pogodbo od lastnika Teta Holdinga Slovenske elektrarne. Za večino od okrog tisoč gospodinjstev bo voda dražja.

Formalni razgovori o reševanju preskrbe z vodo za kakšnih petsto dobovških gospodinjstev med HSE in občino Trbovlje so zastali pred slabim letom. Kakor pravi Marjan Jamšek, predsednik krajevne skupnosti (KS) Dobovec, ki se je polna tri desetletja napajala iz Tetovega sistema pitne vode, ta pa iz vrtine na ozemlju Dobovca, so pogovore nadaljevali neformalno, zdaj čakajo na rezultat. Da bi čez noč ostali brez vode, se ni bati, saj pogodba določa enoletni odpovedni rok, miri Jamšek, ki na odziv HSE čaka že dva meseca: »Pričakujemo nov dogovor za določen ali nedoločen čas, po katerem bo vodovod deloval kot doslej.« Krajani ponujajo HSE prispevek v višini nekaj tisoč evrov nadomestila za električno energijo, porabljeno pri dobavi vode, a njegova višina bo še stvar pogajanj. »Odkar se dogovarjamo, je KS postala pravna oseba, kar nam omogoča, da bi z vodovodom lahko tudi drugače poslovali,« dodaja Jamšek. Na Dobovcu že zdaj sami vzdržujejo 22 kilometrov vodovoda, števec premore vsaka hiša, vodo redno pregledujejo ...

»S ceno, ki jo plačujemo v lastni 'sklad' za vodo, pokrijemo stroške,« zagotavlja Jamšek in napoveduje skorajšnjo podražitev. Letna poraba dobovških gospodinjstev se suče okrog 20.000 kubičnih metrov. Za en kubični meter gospodinjstvo v Trbovljah brez DDV plača 0,65, na Dobovcu pa 0,28 evra.

»Najdražja je voda, ki je ni,« pa pravi direktor Komunale Trbovlje Milan Žnidaršič. Tega se zavedajo tudi v Čečah, saj zaradi prehoda vaškega vodovoda v javno vodovodno omrežje, kar bo nekaterim gospodinjstvom prineslo znatno višje stroške za vodo od dosedanjih pavšalnih 41 evrov na gospodinjstvo na leto oziroma dvakratnik cene na kmetijo, med ljudmi ni slabe volje. Nasprotno: z vodo so imeli doslej veliko težav; poleti je je primanjkovalo, večkrat je bila tudi oporečna. Najemne in služnostne pogodbe so po začetnem odporu zdaj urejene, saj so se projekta »vodovod« resno lotili tudi v vodstvu krajevne skupnosti in šli prednosti nove urejenosti »oznanjat« od hiše do hiše. Franjo Bizjak, predsednik KS Čeče, dodaja, da z denarjem, ki ga je vodovodni odbor zbral iz naslova pavšala, to je okrog 6000 evrov na leto, ni bilo več mogoče vzdrževati vodovoda: »V nekaj letih bi Čeče ostale brez pitne vode.«

Kubik vode bo Čečane odslej stal enotnega 0,65 evra. Komunala jim bo prve račune izdala oktobra. Do avgusta bodo še pregledovali priključke in urejali števce. Ker je teritorij velik, priključkov pa relativno malo − okrog 160 −, bodo števce odčitavali daljinsko. Občino bo investicija v preskrbo z vodo Čeče stala 110 tisočakov, skupaj s preteklimi vlaganji pa več kot 400 tisočakov.