Doslej ugotovljenih 25 kršitev karantene

V državi je bilo potrjenih 17 novih okužb s koronavirusom.
Fotografija: Še vedno velja, da za zaščito največ lahko naredimo sami: umivajmo in razkužujmo si roke, vzdržujmo socialno distanco. FOTO: Roslan Rahman/Afp
Odpri galerijo
Še vedno velja, da za zaščito največ lahko naredimo sami: umivajmo in razkužujmo si roke, vzdržujmo socialno distanco. FOTO: Roslan Rahman/Afp

Včeraj so v Sloveniji zabeležili 17 novih primerov okužb, novih smrtnih žrtev ni bilo. 16 oseb je zaradi covida-19 hospitaliziranih, je prek twitterja sporočila vlada.  



Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ dr. Nuška Čakš Jager je na kratko predstavila epidemiološko sliko sveta, kjer so nova žarišča predvsem v Amerikah, a epidemija je ponovno v porastu tudi v Evropi, je opozorila. ​V Sloveniji je potrjenih je 1793 primerov, zaskrbljujoč je zlasti porast okužb v domovih za upokojence in med zdravstvenim osebjem. S še večjim porastom okužb, kot Slovenija se sooča Hrvaška, opozarja doktorica. 

​V Sloveniji je že 11,34 aktivnih primerov na 100.000 prebivalcev, kar je znaten porast glede na prejšnje dni. 10 aktivnih primerov na 100.000 prebivalcev je namreč meja, na kateri se država, po kriterijih NIJZ, umešča na rumeni seznam. Številne nove okužbe so bile uvožene iz Hrvaške. Včerajšnjih 17 okužb je izjemno razpršenih po vsej državi, kar otežuje delo epidemiologov, je pojasnila Čakš Jagrova, ki meni, da je situacija zaenkrat še stabilna in pod nadzorom.

Zdravstveni inšpektorji napovedujejo, da bodo med koncem tedna izvajali poostren nadzor nad gostinskimi obrati. Zaznanih je bilo že več kršitev, tudi kršitev delovne zakonodaje, je dejal vladni govorec Jelko Kacin. Včeraj je bilo opravljenih 753 nadzorov, od sobote do včeraj še več kot 1800. Pri 25 osebah so ugotovili kršitev karantene. V 30 primerih je bil navedeni naslov napačen, v 15 primerih oseba ni odprla vrat, v 50 primerih inšpektorji naslova niso uspeli najti, je povzel Kacin. 

Državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič je predstavila nekatere novosti četrtega svežnja ukrepov. Med drugim ta sveženj podaljšuje ukrep čakanja na delo do konca julija, možno pa je še dodatno podaljšanje do septembra. Zaradi tega ukrepa je država doslej delodajalcem izplačala že 160 milijonov evrov. Država bo do konca septembra prevzela tudi nadomestilo plač delavcem v karanteni. Višina nadomestila bo odvisna od vzroka izdaje odločbe o karanteni, je dejala Ribičeva. Delavec, ki bo v stik z okuženo oseb prišel zaradi dela, je upravičen do celotne plače, če ne bo mogel delati od doma. Delavec, ki bo v karanteni zaradi odhoda v državo na rumenem seznamu bo upravičen do 80 odstotkov plače, delavci, ki se bodo vračali iz držav z rdečega seznama pa ne bo upravičen do nadomestila, razen če bodo tja odšli zaradi člana ožje družine ali rojstva otroka. V tem primeru bodo dobivali polovico plače, je pojasnila Ribičeva. 

​Dodatna finančna sredstva bodo namenjena socialnim zavodom, tudi zavodu za zaposlovanje. Zmanjševanje števila brezposelnih je prioritetna naloga, je pojasnila Ribičeva. Sveženj zakonov prinaša tudi mobilno aplikacijo za obveščanje in sledenje. Aplikacija bo obvezna za tiste, ki jim bo odrejena karantena. Vendar pa aplikacija še ni razvita, je opozorila Ribičeva. Namestiti jo bo mogoče šele v nekaj tednih, kdaj natančno še ni znano. 

Posnetek novinarske konference smo na delo.si prenašali v živo:

Komentarji: