Pozabljeni Rakuschev mlin

Ministrstvo pet mesecev po razsodbi še ni odločili, če naj Celje vendarle plača kazen za izgubo pogorelega mlina

Objavljeno
27. oktober 2015 09.31
Rakuschev mlin
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Celje – Ministrstvo za kulturo še vedno ni odločilo o denarni kazni za izgubo Rakuschevega mlina, niti ni jasno, ali bodo odločbo sploh izdali. Niti pri Lidlu se še niso odločili, ali bodo zaradi zaprtja trgovine in izgube prihodka od občine zahtevali odškodnino.


Zaščiteni Rakuschev mlin je pogorel pred več kot letom dni, občina pa ga je zaradi nevarnosti porušitve po tem, ko je 19. novembra prejela kulturnovarstveno soglasje za obvezno dokumentiranje in nato odstranitev mlina, porušila. Obenem je sprožila upravni spor zaradi, po mnenju župana Bojana Šrota, krivične denarne kazni 1,7 milijona evrov, ki bi jo po odločbi ministrstva morala plačati do 1. julija 2015. Upravno sodišče je maja tožbi Mestne občine Celje (MOC) proti izravnalnemu ukrepu ugodilo. Ministrstvu je naložilo, naj v ponovljenem postopku ponovno odloči o tem, ali so podani pogoji za naložitev izravnalnega ukrepa, torej denarne kazni za MOC.

Uradniki nočejo tvegati

Toda leto dni po požaru in pet mesecev po sodbi celjskega oddelka upravnega sodišča na ministrstvu za kulturo o primeru še niso odločili.

»Zadeva Rakuschev mlin je še v obravnavi in bomo o njej odločili v najkrajšem mogočem času,« pravi Velko Glaner z ministrstva. Pojasniti nam niso mogli niti, ali bodo delno novo odločbo celjski občini o plačilu ali morda odpravi denarne kazni sploh izdali. Po naših informacijah zaposleni na ministrstvu, ki se z Rakuschevim mlinom ukvarjajo strokovno, to želijo storiti, pri tem pa ne dobijo ustrezne pravne pomoči, brez nje pa nočejo tvegati novega upravnega spora z MOC. Sedanje razmere niti za občino niso ugodne, saj ne vedo, ali naj v proračunu rezervirajo sredstva za plačilo izravnalnega ukrepa.

Niti v Lidlu ničesar novega

V Lidlu Slovenija so lani napovedovali, da bodo razmislili o denarnem zahtevku do MOC zaradi tega, ker so morali po požaru zaradi nevarnosti porušitve Rakuschevega mlina v neposredni bližini njihove trgovine ob Mariborski cesti to za nekaj časa zapreti.

Niti o tem, če sploh in koliko bi to lahko stalo celjski proračun, ni ničesar novega. »S predstavniki MOC se o odškodninskem zahtevku še pogovarjamo,« nam je pojasnila Tina Cipot iz Lidla Slovenije.