Požar v termoelektrarni

Ponoči je zagorelo na šestem bloku, ta je izpadel iz omrežja, Šaleška dolina ni ostala na hladnem
Fotografija: Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj. FOTO: Brane Piano
Odpri galerijo
Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj. FOTO: Brane Piano

Šoštanj – V Termoelektrarni Šoštanj (Teš) je malo po pol tretji uri zjutraj zaradi puščanja olja na kotlu bloka 6 (B6) zagorelo, a škoda očitno ne bo velika, saj so požar sami uspeli pogasiti gasilci iz Šoštanja in Lukovice. Oskrbo s toploto v Šaleški dolini, kjer se iz Teša ogrevajo gospodinjstva in toploto uporablja tudi industrija, so zagotovili z obratovanjem obeh plinskih turbin in bloka 5.
 
Okoli poldneva je poveljnik Poklicnega gasilskega društva Šoštanj – mesto Vojko Bricman potrdil, da so požar hitro pogasili, v intervenciji pa je sodelovalo 22 gasilcev iz Šoštanja in 18 iz Prostovoljnega gasilskega društva Lukovica. »Izvajamo pa še požarno stražo,« je povedal Bricman.
 
Popoldan so več informacij o vzrokih požara imeli tudi v Tešu. »Obratovanje šestega bloka Teš je bilo danes ob 2.36 uri zaustavljeno. Kot kaže za zdaj, je vzrok ustavitve porušitev materiala stene ene od visokotlačnih oljnih dovodnih cevi na hidravličnem cilindru visokotlačnega varnostno regulirnega ventila na kotlu. Zaradi razpršitve olja v okolico je prišlo ob stiku oljne megle z vročim ohišjem ventila do požara. V 15 minutah so ga z ročnimi gasilnimi aparati uspešno pogasili gasilci enote Šoštanj,« so sporočili.
 
Okvaro sicer še odpravljajo in B6 ostaja zaustavljen.
 
Spomnimo, da so v Tešu zaradi zmanjševanja stroškov v zadnjih dveh letih močno oklestili moštvo oziroma število kadrov, kar so nekateri že takrat ocenjevali kot povečanje možnosti za gmotno škodo oziroma tehnične okvare. Vse pa kaže, da nočni dogodek ni povezan s tovrstnimi spremembami v elektrarni.

Komentarji: