Generalni sekretar Sveta Evrope: Zaskrbljen sem zaradi novele zakona o tujcih

Mednarodni pravniki zgroženi nad novelo zakona o tujcih, ki jo je prejšnji teden potrdila slovenska vlada.

Objavljeno
11. januar 2017 12.54
Boštjan Videmšek
Boštjan Videmšek

Generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjørn Jagland je predsedniku slovenske vlade dr. Miru Cerarju danes poslal pismo, v katerem izraža zaskrbljenost zaradi novele zakona o tujcih, ki jo je prejšnji teden sprejela vlada in poslala v parlament − ta novelo zakona lahko sprejeme z dvetretjinsko večino.

»Zaskrbljen sem zaradi novele zakona o tujcih, ki jo predlaga vaša vlada. Če bo sprejeta, bo spremenila pogoje vstopa in izgona migrantov in prosilcev za azil v Sloveniji in odprla številna vprašanja, povezana z evropsko konvencijo o človekovih pravicah, kot je pravica do procesiranja, pravica do upoštevanja osebnih okoliščin v procesu vlaganja prošnje za azil in pravica do zaščite vseh migrantov in prosilcev za azil pred slabim ravnanjem z njimi, vključujoč nevračanje,« je med drugim zapisano v pismu, ki ga je slovenski premier prejel danes dopoldne.

Pismo generalnega sekretarja Sveta Evrope Thorbjørna Jaglanda slovenskemu premieru Miru Cerarju by Delo on Scribd

 

Generalni sekretar Sveta Evrope je Cerarju ponudil »nasvet in pomoč« posebnega predstavnika Sveta Evrope za begunce in migracije, češkega diplomata Tomáša Bočeka. Ne prvič! In to tudi ni prvo zaskrbljeno pismo, ki ga je iz vrha Sveta Evrope prejel predsednik slovenske vlade.

Prvo Jaglandovo pismo je na Cerarjev naslov prišlo 15. aprila lani, ko je slovenska vlada že pripravljala nov sveženj »migrantskih« ukrepov. Generalni sekretar Sveta Evrope je Cerarju v svojem prvem pismu, v katerem piše o nujnosti spoštovanja evropske konvencije o človekovih pravicah tudi v času, ko v Evropo prihaja večje število ljudi, že pred osmimi meseci ponudil strokovno pomoč, a se je Cerar po naših podatkih odločil, da raje prisluhne svojim pravnikom.

Ti so nekaj mesecev kasneje sestavili novelo zakona o tujcih, ki jo številni mednarodni pravniki (tuji in domači) označujejo za neustavno in, milo rečeno, površno, predvsem pa »skregano« tako z evropsko konvencijo o človekovih pravicah kot z ženevsko konvencijo.

V zadnjih dneh smo se pogovarjali z več vodilnimi svetovnimi mednarodnimi pravniki in avtoritetami na področju begunskega prava in človekovih pravic. Vsi po vrsti zatrjujejo, da je novela zakona o tujcih sporna, neprimerna ... in nezakonita.

Med njimi je tudi James C. Hathaway, vodilna avtoriteta mednarodnega begunskega prava in predavatelj na univerzi v Michiganu, ki je ta konec tedna na twitterju zapisal: »Slovenija načrtuje očitno kršitev begunskega zakona. Gnusna poteza: vsi jo moramo obsoditi, brez zadržkov.«

Hathaway je za Delo povedal, da je drugi del novele – izgon – v nasprotju z 31. členom begunske konvencije, ki beguncem omogoča 'neregularen' prihod. »Izgon se lahko izvede v primeru ogrožanja javnega reda in nacionalne varnosti v skladu z 32. členom, toda le po pravnem procesu. To pomeni, da sta izgon na podlagi zunajsodne odločitve in skupinski izgon nezakonita. Tega ne more spremeniti noben zakon – ne regionalni ne evropski. Begunsko konvencijo je treba spoštovati v vseh primerih,« je povedal Hathaway in strnil mnenje večine naših sogovornikov.