Pozivi k odstopu ministra Bandellija vedno glasnejši

Minister se je opravičil že v sredo, ponovno pa tudi pred današnjo sejo vlade zatrdil, da obžaluje svojo napako.

Objavljeno
08. november 2018 16.17
Posodobljeno
08. november 2018 16.32
Pozivi k odstopu so vedno glasnejši. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
STA
STA
Premier Marjan Šarec od ministra Marka Bandellija v ponedeljek pričakuje pojasnila glede sporne elektronske komunikacije oz. žuganja županskemu kandidatu Komna Eriku Modicu. Pojasnila pričakuje tudi predsednica SAB Alenka Bratušek, je povedal generalni sekretar stranke Jernej Pavlič. V SAB se strinjajo, da je bilo ministrovo ravnanje neprimerno.

V sredo je v medijih završalo ob razkritju elektronskega sporočila, ki ga je minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo iz vrst SAB Bandelli septembra posredoval županskemu kandidatu v občini Komen. V njem je bil Bandelli kritičen do Modičevih potez, pri čemer mu je navrgel, da že ve, kaj pomeni nepodpora dveh resorjev, ki ju vodi SAB. Bratuškova namreč vodi ministrstvo za infrastrukturo.

Minister se je opravičil že v sredo, ponovno pa tudi pred današnjo sejo vlade zatrdil, da obžaluje svojo napako.

V SAB sicer več napadov na njihovega ministra in nekdanjega župana Komna Bandellija jemljejo v luči lokalnih volitev in verjamejo, da bo »iz občine še kaj prišlo«, je v današnji izjavi novinarjem pojasnil Pavlič. Za stranko je po njegovih navedbah pomembno, da je Bandelli sam spoznal, da je bila takšna komunikacija neprimerna, da se je opravičil in bo predsednici stranke prihodnji teden - trenutno je odsotna zaradi bolezni - pojasnil komunikacijo z Modicem ter tamkajšnji sosedski spor, o katerem je govora v spornem dopisu.

image
Marko Bandelli je v elektronski pošti žugal županu Komna. FOTO: Leon Vidic/Delo


Župani komunicirajo na malce drugačen način?


Generalni sekretar SAB se strinja, da je bila ministrova komunikacija z Modicem popolnoma neprimerna in se je zato v sredo tudi opravičil, tako Bratuškovi kot vsem, ki so bili vpleteni v elektronsko komunikacijo, je pojasnil Pavlič. Dodal je, da v SAB pred sredo s tem pismom niso bili seznanjeni.

Pavlič je sicer na novinarsko vprašanje komentiral Bandellijevo komunikacijo v širšem smislu, ki naj bi se že večkrat izkazala za problematično. »Strinjam se, da mora biti komunikacija vseh ministrov na ministrski ravni. Mogoče je tukaj še malo začetniške naivnosti oz. neznanja. Prej je bil Bandelli župan in slednji komunicirajo morda na malo drugačen način,« je ocenil Pavlič in obenem spomnil, da je Bandelli komunikacijo na Twitterju skoraj že opustil in spreminja nekatere načine komuniciranja. Zato mu želi dati priložnost, da to pojasni predsednici in potem izboljša način komuniciranja.

Za SAB je sicer po Pavličevih besedah tudi pomembno, da Bandelli na ministrstvu dela dobro in da počrpajo čim več sredstev iz kohezije.


Koalicijski partnerji: To je stvar Bratuškove in premierja


Odzvali so se tudi nekateri koalicijski partnerji, ki so ravnanje ministra večinoma označili za neprimerno, a dejali, da je presoja predvsem stvar Bratuškove in premierja.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je po koalicijskem srečanju Bandellijeve izjave označil za neizkušenost. Na vprašanje, ali lahko kredibilno opravlja funkcijo tudi v prihodnje, je Han odgovoril, da je to ključno vprašanje za predsednico SAB in za premierja.

V SMC se o tem posebej niso pogovarjali, vodja poslanske skupine Igor Zorčič pa je poudaril, da sam kaj takega kot minister ne bi naredil. Težko napove, kako bi ukrepali, če bi bil to minister iz njihove kvote, je dejal. Prav tako težko komentira, ali lahko minister z opravičilom ohrani kredibilnost in zaupanje pri nadaljnjem vodenju ministrstva. Je pa zatrdil, da tako ne deluje celotna politika. »Morda so kakšni ekscesi, a meni je tako delo tuje,« je pojasnil Zorčič.

Prvak DeSUS Karl Erjavec je priznal, da mu je neprijetno komentirati to zadevo, ker gre za ministra iz kvote SAB. Po njegovem mnenju mora Bratuškova odločiti, kako in kaj. Pozitivno po njegovem mnenju je, da se je Bandelli opravičil, a takšna dejanja po Erjavčevih ocenah gotovo ne povečujejo ugleda vlade in tudi ne stranke SAB. Erjavec je ob vprašanju, kako bi v takem primeru, kot se je izkazal pri Bandelliju, ravnala DeSUS, odvrnil, da takšne osebe v njihovi stranki gotovo ne bi predlagali za ministra. Je pa spomnil, da so se v DeSUS ob določenih primerih ministrov iz svoje kvote v preteklosti hitro odzvali.

image
Mirko Bandelli minister brez listnice (ZAB) 4.9.2018 Ljubljana Slovenija [Marko Bandelli,ministri,Ljubljana,Slovenija] Foto Jože Suhadolnik


V SDS od Šarca in Bratuškove pričakujejo poziv k odstopu Bandellija


V SDS pričakujejo, da bosta premier Marjan Šarec in predsednica SAB Alenka Bratušek ministra Marka Bandellija pozvala k odstopu, sicer bodo v SDS razmislili o prihodnjih korakih. Da je bilo ministrovo ravnanje nedopustno, menijo tudi v NSi in nekaterih drugih strankah. »Kljub temu, da se je minister Bandelli opravičil, pa glede na vsa njegova dosedanja pretekla sporna ravnanja in izjave ni pričakovati, da bo spremenil svoj pristop v politiki in svojo retoriko,« so navedli v SDS.

Spomnili so, da je Bandelli ob nastopu ministrske funkcije prisegel, da bo spoštoval slovenski ustavni red. »Njegove grožnje kandidatu za župana, pa tudi nekatere njegove nedavne izjave kažejo, da se minister Bandelli odmika od prisege, ki jo je dal, oziroma da se tudi ne zaveda, da mora kot minister ravnati etično, odgovorno, predvsem pa v duhu zakona,« so navedli v največji poslanski skupini.

Ob tem se sprašujejo, kako bo minister Bandelli deloval glede resorja, ki ga vodi, in glede črpanja evropskih sredstev. »Bo morebiti podpiral projekte županov tistih občin, ki so mu politično, osebno ali kakorkoli drugače blizu, ostale projekte pa bo zavračal? Njegova dosedanja ravnanja nakazujejo, da bi temu lahko bilo tako. Takšno ravnanje in obnašanje pa je za poslansko skupino SDS nesprejemljivo,« so še poudarili.

Tudi v NSi potezo ministra za razvoj, strateške projekte in kohezijo ocenjujejo kot nedopustno in nedostojno. Od ministric in ministrov pričakujejo, da bodo delovali v skladu s svojo prisego ob izvolitvi v DZ. Odgovornost za dejanja članov ministrske ekipe pa naj prevzame tudi koalicija strank, ki je to vlado izvolila, so še navedli v NSi.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je dejal, da ga Bandellijevo ravnanje ne zanima, saj da bo zanj sam odgovarjal. Ljudje so ga izbrali in zdaj naj presojajo njegove odzive, je še dodal.

V Levici so takšno ministrovo komunikacijo že v sredo označili za neprimerno.