Poznič: Kultura v teh norih časih povezuje in združuje

Kulturni minister je poudaril, da kultura predstavlja dober obet za prihodnost, kranjski župan pa je dejal, da kultura nima meja in si je ne more lastiti nihče.

Objavljeno
08. februar 2020 20.24
Posodobljeno
08. februar 2020 20.24
Poznič je ob poklonu Francetu Prešernu dejal, da naš veliki pesnik ni samo temelj, kdo smo bili in kaj smo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
STA
STA
Ob zaključku slovenskega kulturnega praznika je v Prešernovem gledališču Kranj potekal tradicionalni Shod muz na kranjskem Parnasi. Zbrane na srečanju s Prešernovimi nagrajenci je nagovoril minister za kulturo Zoran Poznič, ki je poudaril, da kultura, ki povezuje in združuje, predstavlja dober obet za prihodnost v teh norih časih.

image
Zoran Poznič, minister za kulturo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Poznič je ob poklonu Francetu Prešernu dejal, da naš veliki pesnik ni samo temelj, kdo smo bili in kaj smo, temveč je tudi »zelo dober obet za naprej v teh norih časih, ko vrednosti na vseh področjih izgubljajo svoj pomen in smisel«. Poznič je poudaril, da je v teh časih, ko včasih niti ne vemo, kaj je res in kaj ni, kultura tista, ki lahko združuje in poveže skupino ljudi.

»In mi smo taka skupina ljudi, ki se zna združevati okrog naše misli, naše kulture, naše kreativnosti, našega vsakodnevnega ponovnega merjenja, primerjanja, odkrivanja, revalorizacije vsega tega, kaj smo, česa smo sposobni in kaj si v resnici želimo,« je dejal minister. »Zato so vsi nagrajenci, z vsemi nami skupaj, obet, da kot skupnost imamo možnost tudi v 21. stoletju,« je v kratkem nagovoru sklenil Poznič.


Kultura in umetnost sta vezivo naroda


image
Matjaž Rakovec, kranjski župan. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Kranjski župan Matjaž Rakovec je poudaril, da sta umetnost in kultura tisto vezivo, ki povezuje narod, ki je ohranil jezik in si izboril državo. Spregovoril je o tem, da kultura nima meja, da si kulture ne more lastiti nihče, doma ni v nobenem središču, nima prestolnice in tudi province ne.

»Prešernovi nagrajenci ste meje province zdavnaj zravnali, obzorja pa razširili in odprli,« je nagrajence nagovoril Rakovec in dodal, da če bi kulturo in njene ustvarjalce lahko omejili, bi prej ali slej izginili v kalupu, ker tega nočemo in ne moremo storiti, pa vse šablone odpadejo in ostanejo želje po iskanju.

image
FOTO: Jure Eržen/Delo


Umetniki imajo izredno lastnost, da se znajo čuditi in s čudenjem pogledati svet ter nam s svojimi stvaritvami to čudenje tudi podati, pa je povedala predsednica Upravnega odbora Prešernovega sklada Ira Ratej, ki se ji je po petkovem večeru in po štiriletnem mandatu v odboru ponovno vzbudilo upanje, da ima smisel delati umetnost, da smo narod, ki zna to čudenje sprejemati.

image
Stojan Kerbler, fotograf in prejemnik Prešernove nagrade za življenjsko delo, in Milko Šparemblek, koreograf in plesalec ter prejemnik Prešernove nagrade za življenjsko delo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Sobotno druženje z nagrajenci, ki so dobili najvišja državna priznanja s področja kulture in umetnosti, je vodila publicistka in novinarka Patricija Maličev. V pogovoru so o svojem delu spregovorili Prešernov nagrajenec fotograf Stojan Kerbler in nagrajenci Prešernovega sklada prevajalka Suzana Koncut, akordeonist in skladatelj Luka Juhart, igralka Nina Ivanišin, režiser Rok Biček ter oblikovalec Nejc Prah. Dogodka pa se zaradi drugih obveznosti nista mogla udeležiti Prešernov nagrajenec, koreograf in plesalec Milko Šparemblek in prejemnik nagrade Prešernovega sklada, kostumograf Alan Hranitelj.