Pozor, elektrika!

Tehniški muzej Slovenije v Bistri: Na razstavi so med drugim predstavljeni začetki elektrifikacije na Slovenskem do danes, s poudarkom na hidroenergiji
Fotografija: Razstava je stalna, nadgrajevali jo bodo z aktualnimi vsebinami. Foto Tadej Regent
Odpri galerijo
Razstava je stalna, nadgrajevali jo bodo z aktualnimi vsebinami. Foto Tadej Regent

Ljubljana – V Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri so odprli novo stalno razstavo Pozor, elektrika!, v kateri poleg že znanih eksponatov od prej – iz Mestne elektrarne Ljubljana in Bornove hidroelektrarne – predstavljajo gradnjo elektrarn na Slovenskem.

Razstavo so dopolnili s praktičnimi prikazi, ki poskušajo razložiti osnove elektrike, kot so električna sila, magnetno polje, električni tokokrog, magnetno polje okrog vodnika, elektromagnetna indukcija itd. Na ogled so tudi interaktivni zasloni z zanimivimi vsebinami – kvizom, fotodokumentacijo in grafičnimi prikazi. Na enem izmed njih so predstavljeni začetki elektrifikacije na Slovenskem do danes, s poudarkom na hidroenergiji.

Kot prvi primer električne razsvetljave velja parni mlin Karla Scherbauma v Mariboru, o katerem piše Marburger Zeitung 4. 4. 1883, v članku je podatek, da ima 36 žarnic, je povedal kustos elektro oddelka Orest Jarh. Novo odkritje iz istega vira pa se navezuje na elektrifikacijo zdravilišča v Laškem, v časopisu je bil namreč 4. 5. 1883 objavljen kratek zapis o električni razsvetljavi zdraviliške stavbe in salona v Laškem, kar se je očitno zgodilo dve leti prej, kot so domnevali doslej.

Razstava je stalna in bo odprta do nadaljnjega, glede na razvoj pa jo posodabljajo; s pomočjo zaslonov jo bodo nadgrajevali z aktualnimi vsebinami s področja delovanja slovenskih hidroelektrarn.

Komentarji: