Pozor, jutri radarji kar na 611 lokacijah po Sloveniji

Preverite, na katerih lokacijah bodo policisti jutri merili hitrost.
Fotografija: FOTO: Ljubo Vukelič/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Ljubo Vukelič/Delo

Jutri med 6. in 18. uro bo po celotni Sloveniji potekal maraton nadzora hitrosti, so sporočili s policije. Voznike ob tem opozarjajo na previdno vožnjo in prilagoditev hitrosti razmeram na cesti.

Maraton nadzora hitrosti bo izvajalo 214 policistov , v nadzoru pa se bodo v okviru rednega dela vključevali tudi drugi policisti. Meritve bodo potekale na 611 lokacijah po vsej Sloveniji.
 

Z nadzorom želijo spreminjati vozniške navade


Z maratonom želijo policisti voznike spodbuditi, da vozijo po predpisih. Akcija poteka peto leto zapored, izkušnje iz preteklih let pa kažejo, da policisti na dan nadzora ugotavljajo zelo malo prekoračitev hitrosti. Takrat hitrost prekorači okoli 3,5 odstotka voznikov, medtem ko ob rednih kontrolah ugotavljajo 8 odstotkov prekoračitev.



Kot zatrjujejo na policiji, želijo z akcijo spreminjati vozniške navade, nikakor pa ne želijo, da bi vozniki v pričakovanju kontrole vozili nerazumno počasi in s tem ovirali promet. Od voznikov pričakujejo, da poznajo omejitve hitrosti in jih tudi spoštujejo. Želijo tudi, da bi vozniki spoznali, da za vožnjo v skladu z omejitvami potrebujejo minimalno več časa, da pridejo na cilj, kot če vozijo hitreje in bolj agresivno.
 

V maratonu nadzora sodeluje že 26 držav


Ideja za maraton hitrosti se je pred šestimi leti porodila v Nemčija in je bila dobro sprejeta. Letos se bo akcije udeležilo kar 26 držav. Lani je sodelovalo 23 držav, kontroliranih je bilo 3.224.397 vozil in zaznanih 257.639 prekrškov.

Komentarji: