Več območij Slovenije na udaru neviht in toče

V popoldanskih urah so nevihte prešle predvsem Gorenjsko in Dolenjsko, toča je padala v Ljubljani, zvečer je neurje doseglo Belo krajino.
Fotografija: Nevihta je popoldne dosegla tudi Ljubljano. FOTO: Blažž Samec/Delo
Odpri galerijo
Nevihta je popoldne dosegla tudi Ljubljano. FOTO: Blažž Samec/Delo

Dolgo smo čakali poletje, toda toplejše vreme s seboj prinaša tudi nevihte s točo. Agencija RS za okolje je za danes opozarjala na pojav krajevnih neviht, med njimi tudi močnejših, z nalivi in točo. Za jugovzhod države je bilo objavljeno rdeče opozorilo, ki pa ga je Arso kasneje umaknil.

Močne nevihte s točo so se popoldne pojavile v osrednji Sloveniji, predvsem na Dolenjskem in Gorenjskem, tudi v Ljubljani. Radarska slika Arsa je pokazala, da je neurje zvečer doseglo Belo krajino. O večji škodi še ni poročil.



Slabo vreme je v popoldanskih urah vplivalo na promet in zastoje, predvsem na obvoznicah v Ljubljani in Mariboru. Na točo, ki je padala na relaciji avtoceste Kranj–Jesenice, so opozorili s Policijske uprave Kranj. Vozniki so ustavljali na odstavnem pasu, viaduktih in v predorih, s čimer so zelo ogrožali varnost.

Prometno-informacijski center za državne ceste  je voznike že pred nevihtami ponovno pozval, naj ob močnejših nalivih in toči ne ustavljajo vozil v predorih ali pod nadvozi.





FOTO: Arso
FOTO: Arso


Naše kraje je z vetrovi južnih smeri prvič letos dosegla zelo topla zračna masa z območja južnega Sredozemlja in severne Afrike, so zapisali na Arsu. Območje potencialne nestabilnosti se je danes pomaknilo tudi nad naše kraje. O potencialni nestabilnosti meteorologi govorijo takrat, ko je ozračje zjutraj in dopoldne stabilno, ob segrevanju sredi dneva in popoldne pa postane nestabilno. V manj kot pol ure lahko ob poprej povsem jasnem nebu nastane nevihta.

Takšna je situacija danes. Na Arsu tokrat zaradi visoke nestabilnosti niso pričakovali samo običajnih poletnih neviht. Izdali so opozorilo, da so možne močnejše nevihte z nalivi in tudi toča. Glede na včeraj se je zlasti nad zahodno polovico države v višinah nekoliko okrepil veter. Zaradi močnejših vetrov nevihte trajajo dalj časa, prepotujejo večje razdalje in so lahko tudi močnejše.


 

Konec tedna sončno in vroče


Jutri bo pretežno jasno, popoldne v gorskem svetu ni izključena kakšna nevihta, drugače bodo nalivi malo verjetni. Pihal bo šibak južni do vzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 17, na Goriškem in ob morju okoli 19, najvišje dnevne od 28 do 33 stopinj Celzija.

Proti koncu tedna bo spet sončno in vroče.

Komentarji: