Pravila o uporabi dronov začela veljati

Za tiste, ki bi z droni opravljali dejavnost kategorije C in D, velja nekaj sprememb. Izpit pri CAA stane 88 evrov.

Objavljeno
18. avgust 2016 16.38
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Ljubljana – Uporabniki dronov bodo za vzlet svojih naprav odslej potrebovali potrdilo, ki ga bo izdala agencija za civilno letalstvo. Način pridobivanja potrdila bo odvisen od kategorije izvajanja letalske dejavnosti. Za izvajanje dejavnosti v kategorijah A in B bo dovolj izjava o poznavanju pravil letenja, za kategoriji C in D pa bo treba opraviti izpit.

Kot so pojasnili na agenciji, morajo potrdilo iz poznavanja pravil letenja z brezpilotnimi letalniki oziroma droni pridobiti vsi upravljavci, ki upravljajo z droni pri operaterju, ki izvaja letalske dejavnosti kategorije A, B, C in D.

Za izpit 88 evrov

Izvajanje letalskih dejavnosti A in B bo mogoče začeti, ko operater poda izjavo, da upravljavci poznajo pravila letenja in hkrati dobi potrdilo agencije o prejemu navedene dokumentacije. Poznavanje pravil lahko agencija kadarkoli tudi preverja.

Za izvajanje dejavnosti kategorije C in D bodo upravljavci morali opraviti izpit. Za prijavo na izpit bo posameznik odštel 48 evrov, za izdajo potrdila o opravljenem izpitu pa 40 evrov. Skupaj bo torej za izpit odštel 88 evrov. Za letenje v kategoriji C je potrebno poleg izpita oddati tudi operativni priročnik, za kategorijo D pa pridobiti še posebno dovoljenje agencije.

Na prvem izpitnem roku po uveljavitvi uredbe, ki je potekal v torek, je od 52 udeležencev izpit opravilo 40 ljudi. Za vse zamudnike ter tiste, ki bi izpit radi opravljali ponovno – k izpitu lahko pristopijo največ šestkrat –, bo nov rok 2. septembra, so povedali na agenciji.

Pravila agencije določajo tudi najavo leta. Operaterji bodo morali tako 12 ur pred izvajanjem letalske dejavnosti kategorije A, B, C ali D o tem obvestiti agencijo na poseben elektronski naslov.

Agencija je potrebne postopke za pridobitev ustreznih dovoljenj za letenje z droni vzpostavila v skladu z uredbo o sistemih brezpilotnih zrakoplovov, ki jo je vlada sprejela konec julija. Z njo je vlada med drugim določila splošne tehnične in operativne pogoje za varno uporabo dronov, v veljavo pa je stopila 13. avgusta. Več o uredbi preberite TUKAJ.

Obvestiti tudi informacijskega pooblaščenca

Pri informacijskem pooblaščencu ob uveljavitvi uredbe poudarjajo, da pomemben del le-te predstavlja tudi ocena učinkov v zvezi z varstvom osebnih podatkov. Oceno morajo operaterji izvesti pred izvajanjem letalskih dejavnosti ter jo posredovati informacijskemu pooblaščencu. Elektronski obrazec je na voljo na spletni strani informacijskega pooblaščenca.

Kot so pojasnili, bo moral operater ob pripravi takšne ocene učinkov opraviti predvsem premislek, katere osebne podatke bo pri izvajanju letalske dejavnosti zbiral, na kakšni pravni podlagi ter kako jih bo varoval. S pravilno in celovito izvedbo ocene učinkov se lahko namreč po njihovih besedah že v samem začetku izognejo nepotrebnemu zbiranju osebnih podatkov, težavam z neobstojem pravne podlage in upoštevanjem zakonskih dolžnosti.