Pravljično Celje v nedeljo odpira vrata

Z malo sredstvi so organizatorji pripravili še več programa, otroke iz vse Slovenije pa bo spet navduševala Pravljična dežela.

Objavljeno
23. november 2016 10.22
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje − Zavod Celeia Celje je z drugimi ustanovami, letos se je programu tako imenovanega Pravljičnega Celja pridružil tudi Muzej novejše zgodovine Celje, pripravil še bolj bogat program kot prejšnja leta. Pravijo, da ga brez entuziazma ne bi bilo, saj je sredstev toliko kot prejšnja leta.

Občina je za program prazničnega dogajanja namenila zgolj 30.000 evrov, deset tisoč evrov je Zavod Celeia primaknil sam. Celotni projekt Pravljične dežele, ki v Celje že sedemnajst let privablja otroke iz vse Slovenije, bo stal 56.700 evrov, občina je za to namenila zgolj 16.200 evrov.

Kot je povedala direktorica Zavoda Celeia Milena Čeko Pungartnik, so lahko zadovoljni že s tem izkupičkom: »Ostali smo pri lanskih številkah. Nas pa vsi pohvalijo, koliko naredimo s temi sredstvi. Ljubljana jih ima bistveno več, pa ima bistveno manj programa.« Precej več denarja je celjska občina namenila krasitvi mesta. Ta bo stala 80 tisočakov, trideset smrek pa so tudi letos podarili občani.

Veliko glasbe

Lučke bodo zasvetile v nedeljo, ko pripravljajo že prvi veliki koncert. V mesecu dni se jih bo zvrstilo še trinajst, sledilo bo silvestrovanje, tudi letos z Rok'n'Bandom. Poleg velikih koncertov pripravljajo še druge glasbene dogodke. Z balkona Muzeja novejše zgodovine Celje bodo nastopali mladi glasbeniki celjske glasbene šole, na tri adventne nedelje pa bodo ob adventnem venčku zapele vokalne zasedbe.

Otroke tudi letos od 16. decembra čaka Pravljična dežela, od 9. decembra pa za otroke pripravljajo pravljična vodenja in animacije palčic. V Celje bodo spet vozili pravljični vlaki Slovenskih železnic, letos jih bo 16. V mestu bo spet mini zoo, posebno doživetje za otroke pa je vedno otroško silvestrovanje na silvestrovo opoldne, otroke bo v novo leto popeljala Romana Kranjčan.

Dogajanje večinoma brezplačno

V nedeljo se bo v mestu odprl tudi božično-novoletni sejem, lansko negodovanje ponudnikov kuhanega vina pa so letos rešili z novim razpisom. Po mestu bo kuhano vino prodajal Hotel Evropa, lastniki gostinskih lokalov v mestu pa bodo lahko imeli tudi zunanje vrtove. Da bi v mesto privabili čim več obiskovalcev, so pripravili tudi darilne bone, ki bodo unovčljivi v lokalih v mestnem središču. Darilni boni bodo od tega konca tedna na voljo v Turistično-informacijskem centru, ki bo po velikem negodovanju (tudi turistov) končno odprt tudi ob koncih tedna in do 19. ure.

Dogajanje v Prazničnem Celju in Pravljični deželi je večinoma brezplačno, vključno z vsemi koncerti na prostem. Plačljiva bodo samo vodenja po mestu, otroški vrtiljaki, ježa konjičkov in vožnja s kočijo.