Praznične majske turistične številke

V maju 2015 je bilo v Sloveniji za 15 odstotkov več prihodov tujih turistov in za 9 odstotkov več nočitev.

Objavljeno
30. junij 2015 11.29
Posodobljeno
30. junij 2015 11.29
bmo_hribi
A. S., gospodarstvo
A. S., gospodarstvo
Ljubljana – Državni statistični urad je za letos naračunal desetino več turistov v petmesečju kot lani in sedem odstotkov več prenočitev. Če se niso cene znižale bolj, potem bo tudi finančni izplen vsaj sprejemljiv.

Že pred mesecem so bili turistični delavci kar zadovoljni s štirimesečnimi rezultati, maj je bil očitno še boljši. V turističnih nastanitvenih objektih so državni statistiki maja 2015 zabeležili 11 odstotkov več prihodov turistov in devet odstotkov več njihovih prenočitev kot maja 2014.

Razmerje med domačimi in tujimi turisti se zadnja leta vedno bolj nagiba v »korist« tujcev. V petmesečju je bilo tujcev po prihodih 63,3 odstotka in po prenočitvah 58,1 odstotka, samo maja pa je bil njihov delež še večji, 73,4-odstoten pri prihodih in 68-odstoten pri prenočitvah.

Na majske podatke so močno vplivali prazniki. Manj prvomajski pri domačih turistih, ki jih je bilo letos resda dva odstotka več, so pa za enak odstotek manjkrat prenočili v turističnih nastanitvah. Število prihodov tujih turistov je bilo maja letos večje od lanskega maja za 15 odstotkov, število njihovih prenočitev pa je bilo večje za 14 odstotkov. Kakšne pa so bile junijske številke, pa bo treba počakati še en mesec. Primerjava zna biti manj ugodna. Binkoštni prazniki in z njimi povezane počitnice v za slovenski turizem vodilnih trgih v Nemčiji, Avstriji in Italiji so bili letos že maja, lani šele junija.
Zgornje ugotovitve potrjujejo še nekatere druge statistične številke. Ključni trgi, od koder so prihajali tuji turisti, ki so maja 2015 med tujimi turisti ustvarili največ prenočitev pri nas, so bili Avstrija (16 odstotkov), Italija (14 odstotkov), Nemčija (13 odstotkov) ter Združeno kraljestvo, Ruska federacija (z velikim padcem), Hrvaška in Združene države Amerike (iz vsake po štirje odstotki).

Maja 2015 so turisti iz Nemčije ustvarili 34 odstotkov več prenočitev, v petmesečju pa 13 odstotkov več kot lani; turisti iz Italije maja letos 18 in v petmesečju deset odstotkov več kot lani in (najbolj stanovitni) turisti iz Avstrije maja 2015 9,7 in v petmesečju 10,1 več prenočitev kot leta 2014.