Prebilič zaradi izjave o obnovi kočevske šole nad Vebra

Kočevski župan je zaradi Vebrove izjave o domnevno koruptivnem ravnanju lokalnih oblasti sprožil kazenski pregon.

Objavljeno
06. junij 2015 15.47
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Kočevje, Ljubljana − Mandatno-volilna komisija bo na četrtkovi seji med drugim razpravljala o dovoljenju za uvedbo kazenskega postopka zoper poslanca SD Janka Vebra, piše Slovenska tiskovna agencije. Kazenski pregon je sprožil kočevski župan Vladimir Prebilič, in sicer zaradi Vebrove izjave o domnevno koruptivnem ravnanju lokalnih oblasti pri obnovi v požaru uničene Osnovne šole Stara Cerkev.

Nekdanji predsednik DZ je v oddaji Slovenska kronika na Televiziji Slovenija 2. oktobra 2013 v kontekstu kritike občinskih oblasti zaradi podražitve investicije namreč med drugim dejal: »Očitno želijo za svoje prijatelje milijon tristo tisoč evrov dodatnega denarja.«

Naložba v obnovo šole, ki je pogorela v začetku junija 2013, je namreč stala nekaj več kot 2,3 milijona evrov, pri čemer je nekaj manj kot milijon evrov zagotovila občina, preostalih 1,3 milijona pa država s pogodbo med ministrstvom za izobraževanje znanost in šport ter občino, piše STA.

Kot je za STA povedal Prebilič, je Vebra tedaj poklical in ga prosil za preklic izjave, vendar Veber tega ni storil. Pozneje je bila razpisana tudi mediacija, da bi dosegli sporazum pred začetkom kazenskega postopka, a se Veber po besedah kočevskega župana tam ni zglasil.

Po oceni Prebiliča je pri tej izjavi šlo za poseg v čast in dobro ime. Po posvetu s pravno službo se je odločil za kazenski pregon zoper poslanca SD, tudi zaradi tega, ker je bil Veber tedaj v funkciji predsednika DZ, piše STA.

Kočevski župan je še dejal, da se mu je zdelo čudno, zakaj bi nekdo na funkciji predsednika DZ želel komentirati gradnjo objekta v lokalni skupnosti. Sam zatrjuje, da ni bilo govora o kakršni koli korupciji. Sredstev, ki jih je k obnovi prispevalo ministrstvo za izobraževanje, na kočevski občini namreč po njegovih besedah niti videli niso, da bi jih lahko potencialno zlorabili.

Veber vsebine ovadbe ni želel posebej komentirati. Za STA je sporočil le, da bo dovolj izjava Prebiliča.