Dokazila o prebolevnosti, cepljenju in testi tudi v zeleni fazi

Za katere dejavnosti bo pogoj prebolel-cepljen-testiran (PCT) veljal tudi v zeleni fazi, ni natančneje navedeno. Postopno se uvajajo ukrepi iz rumene faze.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Vlada je skupaj s strokovno skupino spremenila načrt sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije covida-19, ki bo začel veljati s ponedeljkom. Ta med drugim predvideva, da bo tako v rumeni kot v zeleni fazi veliko sproščanja omogočenega prebolevnikom, cepljenim oziroma testiranim. V državi so se postopno začeli uveljavljati ukrepi, določeni za rumeno fazo.Glede na aktualizirani vladni semafor sproščanja ukrepov se s ponedeljkom spet v celoti odpirajo srednje šole in fakultete, na javnih površinah se bo lahko od sobote družilo do največ 50 ljudi. Z današnjim dnem so sprostili kulturne dejavnosti, in sicer ob pogoju, da imajo udeleženci prireditev potrdilo o prebolevnosti, cepljenju ali negativen test na okužbo z novim koronavirusom (PCT). Dodatni pogoj v kulturni dejavnosti je še do največ 50-odstotna zasedenost sedišč.

image_alt
V četrtek so potrdili 471 novih okužb, delež pozitivnih 11,9-odstoten


S ponedeljkom se sproščajo tudi športne prireditve, prav tako ob pogoju, da imajo udeleženci potrdilo o PCT. Dodaten pogoj pa je, da je zasedenih največ 50 odstotkov sedišč. Sproščajo se tudi turistične namestitve, kjer je prav tako pogoj, da imajo udeleženci potrdilo o PCT.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


Spremenjeni semafor sproščanja ukrepov, ki ga je vlada danes objavila na družbenih omrežjih, za zeleno fazo predvideva odpravo omejitev po vsej državi, ostaja pa prepoved obratovanja barov in diskotek. Še naprej bo veljal pogoj PCT, za katere dejavnosti, sicer ni natančneje navedeno. Prav tako bodo še naprej veljali splošni higienski ukrepi.

Preberite še:

Komentarji: