Ema odločila: Cepljenje otrok se lahko začne

Ema odobrila cepljenje otrok med 5. in 11. letom, cepljenje v Sloveniji se lahko začne takoj, ko bo cepivo na voljo.
Fotografija: Izkušnje s cepljenjem otrok s cepivom podjetja Pfizer-Biontech imajo predvsem v ZDA, Izraelu in na Dunaju. Foto Jack Guez/AFP
Odpri galerijo
Izkušnje s cepljenjem otrok s cepivom podjetja Pfizer-Biontech imajo predvsem v ZDA, Izraelu in na Dunaju. Foto Jack Guez/AFP

Na izredni seji odbora za zdravila na evropski agenciji za zdravila (Ema) so odločili, da je uporaba Pfizerjevega cepiva tudi otroke med petim in enajstim letom priporočljiva. S tem so razširili uporabo cepiva proti covidu-19 podjetij Pfizer/BioNTech na otroke, stare od pet do vključno enajst let, cepivo za stare 12 let in več so odobrili že pred tem. Ema za mlajše otroke priporoča manjši odmerek cepiva kot za druge. Odmerek naj bi tako vseboval le 10 namesto običajnih 30 mikrogramov. Enako kot starejši pa naj bi ga tudi mlajši otroci prejeli z injekcijo ter dvakrat, in sicer v razmaku treh tednov.

Glavna študija pri otrocih, starih od 5 do 11 let, je pokazala, da je imunski odziv na nižjo, 10-mikrogramsko dozo cepiva v tej starostni skupini primerljiv z imunskim odzivom na večjo, 30-mikrogramsko dozo pri mladostnikih, starih od 16 do 25 let. Učinkovitost cepiva za preprečevanje simptomatskega covida-19 se je medtem v študiji, ki je zajela skoraj 2000 mlajših otrok, izkazala za 90,7-odstotno.

Najpogostejši neželeni stranski učinki cepiva v tej starostni skupini so podobni kot pri starejših in vključujejo bolečino okoli mesta cepljenja, bolečino v mišicah in mrzlica, a so praviloma blagi oziroma zmerni in minejo v nekaj dneh. Zato je pristojna komisija pri Emi sklenila, da prednosti cepiva Comirnaty pri mlajših otrocih odtehtajo tveganja, še posebej pri otrocih z drugimi boleznimi, pri katerih je verjetnost za hujši potek covida večja.

Ema bo zdaj svoje priporočilo posredovala naprej Evropski komisiji, ki bo nato izdala končno odločitev, a to je praviloma zgolj formalnost. Dovoljenje tako velja tudi za cepljenje otrok v Sloveniji, ne da bi se posebej sestala posvetovalna skupina za cepljenje,  je že včeraj povedala dr. Bojana Beović, vodja skupine.

Janez Poklukar, minister za zdravje
Janez Poklukar, minister za zdravje

Izkušnje s cepljenjem otrok drugje

S cepljenjem otrok s cepivom družbe Pfizer-Biontech že imajo izkušnje v ZDA, Izraelu in tudi na Dunaju. V ZDA so do zdaj cepili že več kot tri milijone otrok in ne poročajo o težavah z miokarditisom – vnetjem srčne mišice po cepljenju, o čemer so poročali od drugod.

»Kaže, da se sicer redek miokarditis najpogosteje pojavlja pri adolescentih. V Angliji so se zato odločili povečati razmik med odmerkoma cepiva za to starostno skupino na tri mesece, kar naj bi zmanjšalo pogostnost miokarditisa, ki nastopa kot prehoden pojav in ne zahteva bolnišnične obravnave, v nasprotju s pogostejšim miokarditisom zaradi okužbe s covidom-19,« je povedal dr. Roman Jerala s Kemijskega inštituta.

Otroci med petim in enajstim letom prejmejo v ZDA dva odmerka cepiva, vendar vsakokrat le tretjino odmerka, ki ga prejmejo odrasli, je odločil ameriški Center za nadzor in preprečevanje bolezni. Iz ZDA poročajo o blagih stranskih učinkih, kot so bolečina, rdečica ali oteklina na mestu, kjer je bil otrok cepljen, lahko se pojavijo tudi utrujenost, glavobol, bolečina v mišicah, mrzlica, vročina in slabost, ki so prehodni pojavi, resnejši zapleti pa so zelo redki.

V Sloveniji že novi razkoli

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo
Kaže, da bo cepljenje otrok v Sloveniji novo rezilo, ki bo poglobilo razlike v družbi. Vodilna pri tem je Iniciativa slovenskih zdravnikov, ki je na številne v državi naslovila poziv za takojšnjo ustavitev cepljenja otrok in mladostnikov. Od te skupine zdravnikov se je že distancirala Zdravniška zbornica Slovenija, Komisija za medicinsko etiko pa poziv ocenjuje kot neetičen.

»Diploma medicinske fakultete je povezana s pravico do strokovnega javnega opredeljevanja v zdravstvenih vprašanjih, po mnenju Komisije za medicinsko etiko pa je zaradi obsežnosti zdravstvenih znanj etično utemeljena le, če se nanaša na tisto področje zdravstva, na katerem je zdravnik aktiven in spremlja njegov razvoj,« so zapisali v Komisiji za medicinsko etiko in dodali, da prednosti cepljenja večinoma presegajo tveganja.

Pri nas 44 otrok s hudim zapletom med covidom

Otroci praviloma ne zbolevajo za težjo obliko covida-19, a so vendarle mogoči hudi zapleti. Najhujša sta večorganski vnetni sindrom, pri katerem se vnamejo različni deli telesa, vključno s srcem, pljuči, ledvicami, možgani, kožo, očmi in prebavili, ter vnetje drobnih žil. Po besedah imunologa dr. Alojza Ihana so na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana zdravili že 44 otrok z večorganskim vnetnim sindromom in tudi drugimi zapleti po okužbi s covidom-19. V ZDA je zaradi te bolezni 700 otrok celo umrlo, cepljenje pa ni povzročilo nobene smrti, je navedel.

Pri nas je bilo do včeraj po podatkih NIJZ z vsemi odmerki cepljenih 29.897 otrok od nič do 17 let, a je med njimi najbrž zelo malo otrok, mlajših od 12 let. Ti so bili do zdaj cepljeni le na izrecno priporočilo pediatra, seveda ob soglasju staršev. Če bo Ema danes cepljenje otrok odobrila, se to lahko začne takoj, vendar mora za otroke pravilno dozirano cepivo najprej prispeti v Slovenijo.

Preberite še:

Komentarji: