Ponekod so bile dolge čakalne dobe

Zgoščen promet in zastoje na slovenskih cestah je ta vikend pričakovati tudi zaradi začetka tradicionalnih italijanskih počitnic v avgustu.

Objavljeno
01. avgust 2020 07.31
Posodobljeno
01. avgust 2020 21.59
Na mejnih prehodih je gneča. FOTO: Jure Eržen/Delo
STA, A. I.
STA, A. I.
Z današnjim dnem se začenjajo tradicionalne italijanske počitnice v avgustu, zato je tudi letos pričakovati množične odprave Italijanov proti turističnim krajem. Na cestah in mejnih prehodih je tako za danes pričakovati dodatno gnečo in kolone.  

Na mejnih prehodih s Hrvaško so bile v soboto daljše čakalne dobe. Za izstop iz države je bilo ponekod treba čakati tudi več ur. Tudi na avstrijski strani predora Karavanke proti Sloveniji je bila ves dan dolga kolona. 

Opozorilo PU Kranj

Promet na gorenjskih cestah je povečan, so sporočili s PU Kranj. Na Karavankah je približno 17 kilometrov dolg zastoj vozil, trenutna čakalna doba je okoli štiri ure. V smeri Avstrije je kolona dolga okoli en kilometer. Kontrola na vstopu na slovenski strani poteka na dveh kontrolnih pasovih. Na Ljubelju je čakalna doba za vstop do 30 minut. Kontrolni tocčki Korensko sedlo in Jezersko sta namenjena izkljucno državljanom Slovenije in Avstrije.

Opozarjajo na upoštevanje prometnih pravil in previdnost v prometu. Danes je vroče, kar bo vplivalo tudi na voznike, motoriste in kolesarje. 


Dars za ta vikend in naslednji teden napoveduje povečan promet na mejnih prehodih z Avstrijo in Hrvaško. Obenem je zaradi prenove predora Golovec spremenjen potek prometa na vzhodni ljubljanski obvoznici. V teku sta tudi prenova pomurske avtoceste med Mursko Soboto in Turniščem ter prenova vipavske hitre ceste med Selom in Vogrskim.Na mejnih prehodih s sosednjimi državami ostaja nadzor prometa in potnikov na kontrolnih točkah. Slovenski državljani, ki prihajajo iz držav članic EU oziroma iz držav članic schengenskega območja, lahko našo mejo prestopajo tudi izven kontrolnih točk.

Osvežen seznam epidemiološko (ne)varnih držav


Sicer pa se je z včerajšnjim dnem posodobila razporeditev držav na sezname glede epidemiološke varnosti. Vlada je z zelenega seznama epidemiološko varnih držav črtala Španijo, Belgijo, Avstralijo, Maroko, Andoro in Kanado ter jih uvrstila na rumeni seznam.

Na rdeči seznam držav s poslabšano epidemiološko situacijo je uvrstila Bolgarijo, Romunijo, Bahame, Indijo in pet španskih administrativnih enot.