Pred medvedi v atomski bunker

Mačkov objekt v Škrilju. Bunker v kočevskih gozdovih je štiri leta gradila nekdanja partijska oblast.

Objavljeno
11. januar 2017 20.44
vojaški bunker
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Kočevje – Za skrivnostni vojaški objekt K-35 blizu naselja Škrilj nedaleč stran od Štalcarjev bo po novem skrbela kočevska občina. V upravljanje za dobo petih let ji ga je s podpisom pogodbe danes zaupalo obrambno ministrstvo. Protiatomski bunker bo občina predvidoma že v drugi polovici leta namenila ogledom za domače in tuje turiste. In ti bodo imeli kaj videti.

Ne gre za t. i. Mačkov bunker, s katerim upravlja notranje ministrstvo v Gotenici, in ki bi bil v primeru vojne nevarnosti v nekdanji državi pribežališče takratnega slovenskega političnega in partijskega vodstva, ampak za njegovo »dislocirano enoto«, v kateri so nameščene za takratni čas vrhunske telekomunikacijske in prezračevalne naprave ter lastna proizvodnja električne energije z dvema dizelskima motorjema s podmornic. Doslej v tančico skrivnosti zavit rov 80 metrov pod zemljo, bi bil v primeru vojne strateška podpora osrednjemu objektu v Gotenici. Gradnja je potekala v strogi tajnosti. Vsi, ki so sodelovali, so bili varnostno preverjeni in so morali o gradnji molčati, zato še danes ni znano, na kakšen način so gradili in kakšno tehnologijo so uporabljali. O objektu ni nobene dokumentacije, obstaja le nekaj skic, izrisanih na roko, ki so jih izdelali vzdrževalci.

Kot bi vstopal v garažo

Vhod v objekt spominja na dotrajano garažo z velikimi dvokrilnimi vrati, kar je povsem v slogu nekdanjega gesla Nič nas ne sme presenetiti, nato pa se prostor zoža v hodnik, v katerem prijetno pihlja in bi bil sila primeren za sušenje domačih klobas. Iz hodnika, ki je zgrajen v obliki številke sedem, se odcepi približno dvajset večjih in manjših prostorov, v katerih bi lahko od 20 do 50 ljudi, neodvisno od zunanjega sveta, živelo najmanj sto dni, saj ima objekt tudi lasten dovod vode. Debele stene in zemlja pa so porok, da prebivalcem ne bi prišla do živega niti atomska bomba. Projekt je nastal v glavah slovenskih inženirjev pod budnim očesom nekdanjega partijskega in političnega delavca Ivana Mačka Matije, idejnega vodje vseh bunkerjev na Kočevskem in zaprtega območja Kočevske Reke. Gradili so ga od leta 1953 do leta 1957 rudarji in verjetno tudi takratni politični disidenti. V primeru, da bi morebitni sovražnik zavzel objekt, so zgradili še dva zasilna izhoda. Objekt K-35 meri 844 kvadratnih metrov in ni bil nikoli v operativni uporabi. Edina naprava, ki stalno deluje v objektu je klimat, ki objekt ohranja v brezhibnem stanju. Slovenska vojska z njim upravlja od julija leta 1991.

Turisti ob specialcih

Obrambna ministrica Andreja Katič je danes globoko pod zemljo simbolno predala ključ objekta tamkajšnjemu županu dr. Vladimirju Prebiliču. Prebilič je povedal, da bo občina pred odprtjem objekta v turistične namene morala postoriti še nekatera nujna vzdrževalna dela, tudi v njegovi neposredni okolici, in ki naj bi stala okoli 100.000 evrov. »Želimo, da je objekt dostopen vsem, ki jih zanima tudi ta del zgodovine in nastanek slovenske države, saj je v neposredni bližini nastala manevrska struktura narodne zaščite. Treba je spoznati tudi kulturo in zgodovino kočevarskih Nemcev in spregovoriti tudi o temnejših delih slovenske zgodovine. Pred tem si ne smemo zatiskati oči, saj si zgodovine nismo izbrali sami,« je rekel Prebilič, po izobrazbi zgodovinar in obramboslovec. Ogledi bodo potekali izključno v organiziranih skupinah in ne bodo v ničemer motili pripadnikov vojaške specialne enote, ki ostajajo na tem območju v sosednjem objektu. Občina bo objekt predala v uporabo Zavodu za turizem in kulturo ter Pokrajinskemu muzeju Kočevje, ki že imata pripravljene načrte za izvajanje turističnih programov. Prebilič je še poudaril, da tudi v bodoče ne bo mogoče fotografiranje in snemanje tega ostanka nekdanjega režima in pomembnega dela slovenske zgodovine.