Pred novim plimovanjem opozorila občanom

Agencija RS za okolje (Arso) je za petek po 7. uri zjutraj že napovedala visoko plimovanje.

Objavljeno
14. november 2019 11.00
Posodobljeno
14. november 2019 15.30
FOTO: Uroš Hočevar/Delo
STA, A. V.
STA, A. V.
Od Avstralije do Italije smo priča številnim katastrofam, precej hudo pa je tudi na slovenski Obali, saj marsikje poplavlja morje.V petek zjutraj lahko tako pričakujemo novo močno plimovanje morja, pri čemer bodo obsegi poplavljanja podobni tistim s torka zvečer, je za STA opozoril namestnik poveljnika izolske civilne zaščite Denis Udovič. Na občini prebivalstvo zato pozivajo k samozaščitnim ukrepom, s katerimi bi zavarovali svoje premoženje pred vodo.Agencija RS za okolje (Arso) je za petek po 7. uri zjutraj že napovedala visoko plimovanje in zmeren do zmerno močan jugo, je na današnji novinarski konferenci izolske občine navedel Udovič. Pri tem bodo obsegi poplavljanja podobnim tistim iz torka zvečer. »Pri tem pozivamo vse prebivalce občine Izola, ki živijo na območju poplavljanja, da tudi sami poskrbijo za zavarovanje svojega premoženja pred vdorom vode bodisi s protipoplavnimi vrečami ali deskami bodisi na kakšen drugačen način,« je dodal Udovič.

image
FOTO: ARSO


Arso je že izdal novo opozorilo pred povišanim plimovanjem. Najvišja gladina morja bo ob plimi v petek med 8. in 12. uro, ko lahko morje ponovno poplavi v večjem obsegu, predvidoma v višini med 30 in 50 centimetri. Na mareografski postaji Koper gladina morja v tem času lahko doseže 350 centimetrov.


image
FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Župan Danilo Markočič je ob tem pohvalil vse občane, ki so ob zadnjem plimovanju ravnali samozaščitno. Prebivalci sicer lahko na izolski komunali dobijo protipoplavne vreče. Teh so v noči na sredo po županovih besedah razdelili skoraj sto, v sredo zjutraj pa so pripeljali še dodatne vreče pred drugim valom plimovanja, ki pa k sreči niso bile potrebne.

Poziv k prevzemu brezplačnih vreč s peskom za zaščito pred poplavami

Župan Občine Piran Đenio Zadković je povedal: »Današnje razmere nedvomno pričajo o tem, da smo ljudje nemočni proti naravi. Lokalna gasilska društva, civilna zaščita, Okolje Piran in številni prostovoljci so dolgo v noč delali, da bi omilili povodenj v Piranu, Portorožu, Strunjanu in drugje ob obali. V imenu občank in občanov, ki so jih prizadele sinočnje poplave, se jim za napor in neprespane ure iskreno zahvaljujemo. Nastalo škodo pristojni še ocenjujejo, vendar nas skrbi vremenska napoved, ki predvideva nove padavine. Živimo na lepem kraju ob morju, a pogosto pozabimo, da kar narava da, lahko v trenutku vzame.«

Občina Piran ob jutrišnji slabši vremenski napovedi ponovno poziva občanke in občane, da si priskrbijo brezplačne protipopoplavne vreče, in sicer pri gasilcih v Piranu (Trinkova 2, Piran) in v Sečovljah na parkirišču nekdanje Agrarie. V kolikor bi vreče pošle, naj pokličejo 112, da jih ponovno dostavijo.


Glede na to, da takšnega plimovanja ni bilo že 50 let in da je bila škoda v obalnih mestih precejšnja, so se po Markočičevih besedah skupaj z županoma Kopra in Pirana danes dogovorili, da bodo najavili naravno nesrečo ter da bodo ministrstvo za obrambo oziroma upravo za zaščito in reševanje pozvali, da sproži postopek za oceno škode. Župan pričakuje, da bo uprava za zaščito in reševanje njihovo zahtevo v nekaj dneh obravnavala in tudi sprejela, nato pa bodo dobili tudi napotke občanom glede prijave škode.

image
FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Visoko plimovanje morja v noči na sredo je najhuje prizadelo Izolo in Piran, skupno pa so gasilci opravili okoli 60 intervencij. Po podatkih Arsa je bila torkova najvišja zabeležena višina morja na merilni postaji v Kopru s 373 centimetri najvišja od novembra 1969.