Prednosti in slabosti starosti

Če se vam vedno mudi, doživite večino stvari površno, pravi Carl Honoré, ki hvali počasnost in bolj ko je star, bolj je živ.

Objavljeno
04. avgust 2020 11.00
Posodobljeno
04. avgust 2020 11.00
»Ko se staramo, postajamo bolj sami svoji. Pridemo do lastnega jedra, lastnega bistva, resnice o tem, kdo smo. Ljudje se nenehno spreminjamo in z leti smo le bliže pravi zrelosti,« pravi Carl Honoré, ki navdušuje z drugačnim pogledom na naš vsakdanjik.
FOTO: Tara Taylor
Življenje ni dirka in smrt ni cilj? Ne bi se mogel bolj strinjati, pravi Carl Honoré: »Ljudi pogosto skrbi, da jih bo, če upočasnijo tempo, življenje zaobšlo, kar je po mojem neumnost. Življenje je tisto, kar se dogaja tukaj in zdaj, tako da ga lahko le z upočasnjevanjem zaživite v celoti. Če se vam vedno mudi, doživite večino stvari površno, saj dirkate skozi življenje, namesto da bi ga živeli. Kajti kdo si želi prvi priti na pokopališče?«Pravi, da ni ekstremist počasnosti in ima rad hitrost. Toda hitreje ni vedno bolje. Biti počasen pomeni delati vse s pravilno hitrostjo: hitro, počasi ali v kateremkoli tempu deluje ...