Predsednik republike: Do poletja na mizi prve rešitve za odpravo neustavnosti

Stranke bodo ubrale oba možna scenarija, tako prevetritev volilnih okrajev kot njihovo ukinitev.
Fotografija: Sestanek parlamentarnih strank pri Borutu Pahorju. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Sestanek parlamentarnih strank pri Borutu Pahorju. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Ljubljana – Politične stranke bodo do poletja pripravile dve različni rešitvi, ki uresničujeta decembrsko sodbo ustavnih sodnikov. V eni noveli zakona bodo na novo skušale določiti volilne okraje, v drugi pa jih ukiniti in na volitve v državni zbor vpeljati prednostni glas, je po sestanku z vodji poslanskih skupin in predsednikov političnih strank sporočil predsednik republike Borut Pahor.



»Tvegam oceno, da se slovenska politika nikoli ni tako hitro odzvala na ugotovljeno neustavnost. To si razlagam z našo skupno skrbjo, da storimo vse, kar je v naši moči, da razpis volitev, ki bo najkasneje spomladi leta 2022, ne bi bil ustavno vprašljiv,« je dejal.

Zaradi izjemno različnih pogledov na to, kakšna naj bo reakcija državnega zbora na odločitev ustavnih sodnikov, meni še, da je odločitev za pripravo dveh zakonskih novel, pametna. Pripravo bo s pomočjo dveh pogajalcev iz vsake od strank usklajeval predsednik države, predvidoma pa se bodo sestajali dvakrat na mesec.

Ker tako zahtevnih sprememb politiki ne morejo spreminjati sami, ampak pri tem potrebujejo strokovno pomoč, se bo Pahor v prihodnjih dneh sestal s premierom in generalnim sekretarjem vlade, če bi lahko zagotovili strokovno pomoč vladnih služb.

Že včeraj se je Pahor o tem posvetoval z ustavnopravnimi strokovnjaki in ugotovil, da je zakonodajalec dolžan spremeniti volilno zakonodajo tako, da parlamentarne volitve nikakor ne bodo nikakor ustavnopravno vprašljive.

Komentarji: