Predsednik republike v parlament poslal tri imena za sodnike v Luksemburgu

Predsednik republike Borut Pahor je v državni zbor posredoval predlog za izvolitev dveh kandidatov za mesti sodnikov na splošnem sodišču Evropske unije.

Objavljeno
11. februar 2020 15.55
Posodobljeno
11. februar 2020 16.08
Število sodnikov na Splošnem sodišču – to skupaj s Sodiščem (Court of Justice) tvori Sodišče EU – se je povečalo s 47 na skupno 54, a Slovenija trenutno nima nobenega od dveh svojih sodnikov. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Ljubljana – Predsednik republike Borut Pahor je državnemu zboru posredoval tri predloge kandidatov za dve mesti sodnika na splošnem sodišču EU v Luksemburgu. Za prvo mesto Klemena Podobnika, za drugo mesto pa Nino Savin Bossière in Jureta Vidmarja.

Kandidati za obe mesti sodnikov se bodo še pred odločanjem v državnem zboru, kjer je za imenovanje potrebnih 46 poslanskih glasov, predstavili javnosti na javni predstavitvi v predsedniški palači. Sledi še zaslišanje pred tako imenovanim Odborom 255, ki po 255. členu pogodbe o delovanju EU ocenjuje primernost predlaganih kandidatov za sodnike Sodišča EU.

Obe mesti, ki pripadata Sloveniji, sta trenutno nezasedeni, saj je pristojni odbor v Bruslju zavrnil Marka Pavliho, dosedanjega sodnika Mira Preka pa so že pred tem zaustavili očitki nekdanje sodelavke.