Predsednik republike za ustavnega sodnika predlaga Andraža Terška in Barbaro Zobec

Predsednik Borut Pahor je v državni zbor prvič posredoval dva predloga za imenovanje sodnika ustavnega sodišča.
Fotografija: Kandidata za mesto sodnika Ustavnega sodišča RS se bosta še pred odločanjem v državnem zboru predstavila javnosti na javni predstavitivi v Predsedniški palači, predvidoma prihodnji teden. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Kandidata za mesto sodnika Ustavnega sodišča RS se bosta še pred odločanjem v državnem zboru predstavila javnosti na javni predstavitivi v Predsedniški palači, predvidoma prihodnji teden. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Predsednik republike Borut Pahor je državnemu zboru posredoval predlog, s katerim za mesto sodnika ustavnega sodišča predlaga dva kandidata, in sicer Andraža Terška in Barbaro Zobec. »Tokrat v nadaljnjih pogajanjih nisem na vsak način poskušal doseči večine za enega, kar je bil doslej vedno na neki način pogoj, da sem predlagal kandidata,« je včeraj dejal Pahor in pojasnil še, da je eden od razlogov, zakaj se je prvič odločil predlagati dva kandidata, tudi ta, da bo ustavno sodišče prihodnjih pet let odločalo v takšni sestavi. Po njegovem mnenju pa bi bilo tveganje, da nobeden od kandidatov ne dobi podpore, večje, če bi se odločil le za enega izmed njiju. 

Vrhovno sodnico Barbaro Zobec si na ustavnem sodišču želi videti predvsem SDS, lahko pa bi jo podprli tudi v NSi.

Težje pa računa na vse poslanske glasove preostalih dveh koalicijskih strank. Poslanec Desusa Ivan Hršak je namreč poudaril, da njene izvolitve ne podpirajo. Iz SMC pa so nam sporočili, da bi si želeli, da bi mesto ustavnega sodnika zasedla ženska kandidatka in so tudi izrazili željo, da bi izven sedanjega nabora kandidatov veljalo poiskati še kakšno kandidatko. A kandidatke Barbare Zobec v SMC ne podpirajo, ne nasprotujemo pa nikomur od preostalih kandidatov.

Torej se izvolitev nasmiha profesorju na primorski univerzi Andražu Teršku, ki se je za mesto ustavnega sodnika potegoval pred dvema letoma. Poleg SMC bi lahko po naših informacijah podprla tudi koalicijska Desusa in NSi, glasove pa so mu napovedali še v LMŠ, SD, Levici in SNS. O njegovi podpori so pripravljeni premisliti tudi v SAB.

Za izvolitev je na tajnem glasovanju potrebnih vsaj 46 poslanskih glasov.

Preberite še:

Komentarji: