Predsednik na slovesnost ob ustoličenju japonskega cesarja Naruhita

Japonska je ena izmed najpomembnejših partneric Slovenije v Aziji. Dvostranski odnosi so prijateljski in brez odprtih vprašanj.
Fotografija: Japonska je ena izmed najpomembnejših partneric Slovenije v Aziji. FoOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Japonska je ena izmed najpomembnejših partneric Slovenije v Aziji. FoOTO: Leon Vidic/Delo

Predsednik republike Borut Pahor se bo v torek udeležil slovesnosti ob ustoličenju cesarja Naruhita v Tokiu, v sredo pa se bo sestal z japonskim premierjem Šinzom Abejem, so sporočili iz urada predsednika republike.

Udeležba Pahorja na ustoličenju Naruhita ima simbolen pomen in je odlična priložnost za nadgradnjo dvostranskih odnosov z Japonsko ter za dvig ravni političnega dialoga med državami, so še sporočili iz urada. Ta dogodek bo tudi odlična priložnost za srečanja z drugimi državniki, saj se je bo udeležilo mnogo evropskih in svetovnih voditeljev, poudarjajo.

Pahor se bo udeležil tudi sprejema, ki ga bo Abe takrat pripravil za druge visoke goste. Ob robu obiska na Japonskem bo obiskal tudi raziskovalni inštitut KEK v mestu Tsukuba, kjer slovenski znanstveniki sodelujejo pri raziskovalnem projektu odkrivanja antimaterije, poroča STA.

Udeležba na ustoličenju Naruhita ima simbolen pomen in je odlična priložnost za nadgradnjo dvostranskih odnosov z Japonsko FOTO: Kazuhiro Nogi/Afp
Udeležba na ustoličenju Naruhita ima simbolen pomen in je odlična priložnost za nadgradnjo dvostranskih odnosov z Japonsko FOTO: Kazuhiro Nogi/Afp


Japonska je ena izmed najpomembnejših partneric Slovenije v Aziji. Dvostranski odnosi so prijateljski in brez odprtih vprašanj. Japonska postaja v zadnjih letih vse pomembnejša gospodarska partnerica Slovenije, še poudarjajo v predsednikovem uradu.

Slovenijo in Japonsko na področju multilateralnega sodelovanja povezujejo sorodni pogledi glede številnih vprašanj, še posebej glede vzdrževanja mednarodnega reda in miru, mirnega reševanja sporov, reforme Združenih narodov in Varnostnega sveta ZN, mednarodnega prava, človekove varnosti, pa tudi spoštovanja človekovih pravic, še dodajajo.



Predsednik Pahor je Japonsko kot prvi slovenski predsednik obiskal marca 2013, ko ga je tedanji cesar Akihito sprejel v cesarski palači v Tokiu. Avgusta je bil v Sloveniji na delovnem obisku takratni japonski zunanji minister Taro Kono, kar je bil prvi obisk japonskega zunanjega ministra v samostojni Sloveniji. Zunanje ministrstvo je sicer septembra prevzel Tošimitsu Motegi, Kono pa je prevzel obrambno ministrstvo.

Leta 1976 sta tedanjo socialistično republiko Slovenijo obiskala tudi tedanji cesar Akihito in cesarica Mičiko. Samostojno Slovenijo je nato leta 2000 obiskala tudi japonska princesa Sajako, leta 2013 pa je predsednik Pahor sprejel princa Akišina s soprogo Kiko.

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: