Predsednik vlade o razmerah na južni meji: Ljudje si zaslužijo, da se jih jemlje resno

Predsednik vlade Marjan Šarec, ki preverja razmere na območju občin Ilirska Bistrica, Kostel in Črnomelj, je napovedal večjo prisotnost policistov na meji.
Fotografija: Šarec napovedal večjo prisotnost policistov na meji. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Šarec napovedal večjo prisotnost policistov na meji. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Predsednik vlade Marjan Šarec je po srečanju z županom Ilirske Bistrice Emilom Rojcem povedal, da bo Slovenija na meji s Hrvaško povečala število prisotnih policistov in vojakov. O številkah sicer ne premier ne generalna direktorica Policije Tatjana Bobnar nista hotela govoriti. V teku sta dva razpisa, povezana z ograjo za varovanje državne meje, in sicer dodatnih tehničnih ovir, in tudi za nakup dronov. Premier je pri tem navedel, da je policija uspešna pri pridržanju migrantov, ključno pa je predvsem preprečevanje organiziranega kriminala oziroma tihotapljenja.

Tako Rojc kot Šarec sta se strinjala, da je bil pogovor odkrit, predsednik vlade pa je poudaril, da verjame, da bo sodelovanje potekalo še naprej. »Ljudje si zaslužijo, da se jih jemlje resno,« je poudaril, a dodal, da v strašenje z migracijami, ki je včasih politično motivirano, ne moremo privoliti. Dodal je, da s tem ne misli na župana občine.

Da so velika težava tihotapske družbe, je izpostavil tudi notranji minister Boštjan Poklukar. Policija je po njegovih besedah letos že prijela 130 tihotapcev. Večina jih je tujih državljanov, so pa med njimi tudi slovenski državljani. »Policija razpolaga z oceno, da pot iz Grčije stane okoli 5000 evrov, prehod slovensko-hrvaške meje pa do 300 evrov,« je še pojasnil. 

Izjavo predsednika vlade in župana Ilirske Bistrice po zaključku srečanja si lahko ogledate v spodnjem videu.


Slovenska stran vseskozi poudarja, da učinkovito varuje svojo državno mejo s Hrvaško in ima razmere pod nadzorom. Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je v telefonskem pogovoru z italijanskim ministrom Matteom Salvinijem, ki poudarja, da če skupne patrulje na meji ne bodo uspešne, bo Italija na mejo postavila ovire, navedel, da je treba posebno pozornost usmeriti v celotno zahodnobalkansko migracijsko pot in sprejeti ustrezne ukrepe za učinkovito obvladovanje migracij, na primer okrepljeno delo agencije Frontex na Zahodnem Balkanu.

Da Slovenija sprejema in bo tudi v prihodnje sprejemala sorazmerne ukrepe za preprečevanje nezakonitih prehodov državne meje, je včeraj v svojem govoru na spominski slovesnosti ob 75. obletnici velikega zborovanja v Kožbani poudaril tudi predsednik republike Borut Pahor. Tak ukrep so po predsednikovih besedah tudi skupne slovensko-italijanske patrulje na meji. »Takšen ukrep seveda vzbuja določene skrbi, a je boljši od kakšnih trših enostranskih ukrepov,« je še poudaril Pahor.

Komentarji: