Predstavijo se kot uslužbenci NLB in zahtevajo podatke

Iz NLB so obvestili o novem poskusu zlorabe. Nepridipravi poskušajo po telefonu od posameznika pridobiti podatke, denimo številko osebnega računa in kreditne kartice.
Fotografija: Če tudi vi dobite podoben telefonski klic, v NLB svetujejo, da podatkov ne posredujete, dogodek pa prijavite najbližji policijski postaji. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Če tudi vi dobite podoben telefonski klic, v NLB svetujejo, da podatkov ne posredujete, dogodek pa prijavite najbližji policijski postaji. FOTO: Shutterstock

Iz NLB so obvestili o novem poskusu zlorabe. Več strank in posameznikov se je nanje obrnilo z obvestilom, da so prejeli telefonski klic z neznane številke. Klicatelj se je predstavil kot uslužbenec NLB in od prejemnika klica zahteval posredovanje številke osebnega računa in oziroma ali številko kreditne kartice.

Opozorili so, da banka tovrstnih podatkov nikoli ne pridobiva po telefonu. Zato vse stranke opozarjajo na skrajno previdnost, saj gre za tehniko socialnega inženiringa, s katero želi nepooblaščena oseba pridobiti podatke, z njimi pa bi lahko izvedla nepooblaščene transakcije.

Če tudi vi dobite podoben telefonski klic, v NLB svetujejo, da podatkov ne posredujete, dogodek pa prijavite najbližji policijski postaji. Če je stranka že posredovala svoje podatke, pa svetujejo, da takoj prekličejo oziroma blokirajo plačilne in kreditne kartice.
 

Več iz te teme:

Komentarji: