Uporaba mask spet obvezna

Nositi jih bo treba v zaprtih javnih prostorih. Sprejet je nov odlok, ki bo še danes objavljen v uradnem listu.
Fotografija: Že ob koncu prvega vala epidemije je bilo napovedano, da smo sposobni epidemiološko slediti 60 okužbam na dan. Fotografija je simbolična. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Že ob koncu prvega vala epidemije je bilo napovedano, da smo sposobni epidemiološko slediti 60 okužbam na dan. Fotografija je simbolična. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Številke novookuženih so nevarno velike. Koliko časa bodo epidemiologi še obvladovali situacijo, ni znano, je pa jasno, da se bližamo kritični meji. Že ob koncu prvega vala epidemije je bilo namreč napovedano, da smo sposobni epidemiološko slediti 60 okužbam na dan.

Zaradi preprečitve ponovnih izbruhov covida-19 je vlada danes sprejela nov odlok, ki določa, da je začasno obvezna uporaba zaščitne maske v zaprtem javnem prostoru, kar vključuje tudi javni potniški promet, ter obvezno razkuževanje rok. Maska ni obvezna, če se zagotovi primerna razdalja. Ta odločitev ne velja za vzgojno-izobraževalne zavode in športno ter rekreativno dejavnost, za katere se glede uporabe zaščitnih mask še naprej uporabljajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

»Šole so iz odloka izključili, če jih ne bi, bi morali imeti maske tudi najmlajši otroci,« je pojasnil vladni govorec Jelko  Kacin.

Umivanje, razkuževanje rok in maske so od danes naprej v javnih prostorih obvezne, z določenimi izjemami, je še povedal Kacin.

Razmere se v naši soseski, kot je poudaril, izjemno slabšajo. Relativno dobro nam gre trenutno, a so kapacitete laboratorijev na samem robu z močmi. Lahko se bo kmalu zgodilo, da bodo zamujali z rezultati brisov in ne bomo imeli več pregleda nad realnim stanjem, zato vlada investira v dodatne kadre in opremo, da ne bi nastajale zamud, ki bi bile škodljive.

Čistopis novega odloka bo na voljo v eni uri in bo danes objavljen tudi v uradnem listu, je napovedal Kacin.

Predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc je znova opozorila na nujnost uporabe mask. »Če si želimo normalnega življenja in kolikor toliko normalnih aktivnosti, se držimo znanih zaščitnih ukrepov, ki nikogar nič ne stanejo.«

Uporaba mask sicer ni stoodstoten ukrep, a dovolj učinkovit, je še dodala in pozvala k odgovornosti.

Povedala je, da je ob slabšanju epidemiološke situacije vse več tudi hospitaliziranih bolnikov.

Že drugi zaporedni dan je bilo včeraj potrjenih več kot 50 novih okužb, in sicer 53. Je pa res, da je bilo tokrat opravljenih več testov kot dan prej, in sicer 1653, skoraj 50 več kot v torek, je dejal vladni govorec.

Izjemno hitro narašča število okužb neznanega izvora. V Ljubljani je izjemno veliko ljudi, ki ne vedo, kje so se okužili, to pa je po Kacinovem mnenju nevarno in neodgovorno ravnanje. Pri zamejevanju virusa moramo biti uspešni skupaj, je sklenil.

Vlada je v objavi na družbenem omrežju Facebook napovedala tudi nadzore uporabe mask:

Komentarji: