Premierka je s piranskega pomola razbila steklenico penine

Težave in priložnosti na Obali: S plovilom na sončni pogon do rib in školjk v rezervatu.

Objavljeno
08. julij 2013 22.20
Hibridno plovilo Inti
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Piran – Družinsko podjetje Fonda je danes uradno predstavilo turistično plovilo za oglede ribogojnice in školjčišča v ribolovnem rezervatu. To je eden od projektov, ki so jih financirali iz evropskega sklada za ribištvo iz četrte razvojne osi Obalna akcijska skupina Ribič, s katerim omogočajo ribičem razvoj dopolnilne dejavnosti.

Za ta projekt so namenili okoli 180.000 evrov, od tega 85 odstotkov iz ribiškega sklada. Hibridno plovilo je plod slovenskega znanja (Greenline 33), izdelali so ga v ladjedelnici Seaway Group.

Deset metrov dolgo ladjico, ki pluje tudi samo na sončni pogon, je sinoči na piranskem pomolu krstila premierka Alenka Bratušek in mu nadela ime Inti (inkovski sončni bog). Zagotovo bo plulo pod srečnim soncem, saj se je steklenica penine uspešno razbila ob sidru.

Nekoliko težje obveznosti je imela predsednica vlade pred tem v Splošni bolnišnici Izola, kjer je napovedala, da je za četrtek sklicala sestanek z vsemi deležniki na področju zdravstva v državi. Dogovoriti se morajo, katere finančne zagate bodo reševali nujno: »Ne sme se zgoditi, da bi kateri koli zdravstveni zavod v državi ostal brez sredstev za delo,« je dejala Alenka Bratušek.

V Mestni občini Koper se je s podžupani pogovarjala o načrtovanih spremembah lokalne samouprave in o davkih na nepremičnine, v Piranu pa so ji predstavili administrativne ovire za štiri najpomembnejše razvojne projekte: golf, podaljšanje letališke steze, vlaganja v marino in termalno riviero ter v sidrišča na morju.