Prenavljanje kopališč v zadnjem hipu

Začetek kopalne sezone: Urejene plaže odpirajo vrata, kopalci najbrž že ta teden množično na morje.

Objavljeno
08. junij 2013 13.57
bsa plaža
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Portorož – Kopalna sezona se je ob morju že začela kljub dolgotrajnemu deževnemu vremenu in sorazmerno hladnemu morju, ki ima te dni okrog 20 stopinj Celzija. Okolje Piran je že odprlo centralno kopališče v Portorožu, kopališče Žusterna v Kopru pa bodo skupaj z bazenom odprli 14. junija.

Boris Šuligoj

V skupini Hoteli Bernardin so se odločili, da v zadnjem trenutku prenovijo in posodobijo skoraj vsa svoja kopališča. Zakaj tako pozno, ko gostje že trkajo na vrata, smo vprašali, in od Petre Baruca dobili odgovor, da so se del lotili pozno deloma zaradi pomanjkanja denarja za zagon sezone, delno zaradi slabega vremena. Večino kopališč bodo prenovili do 15. junija, le obnova bazenskega dela plaže Metropol bo predvidoma trajala do konca junija. Pri Metropolovih bazenih na prostem prenavljajo celo bazensko ploščad in ponudbo restavracije, ki bo odprta tudi v večernih urah. To bo tudi največji gradbeni poseg na obalnih kopališčih.

Brezplačne plaže

Na plaži Grand hotela Bernardin bodo prenovili vhod, pomole in lokale. Postavili bodo VIP-plažo z otroškim igriščem, kjer bodo z namestitvijo senčnikov in ležalnikov rezervirali prostor za svoje hotelske goste. Sicer bo dostop tudi na to, včasih ekskluzivno hotelsko plažo brezplačen, kot zahteva slovenska zakonodaja po lanski obsežni akcijo inšpektorjev za okolje. Če bi kdo kljub temu še zaračunaval vstopnino, bi ga inšpektorji lahko kaznovali z visokimi kaznimi: odgovornemu podjetju bi zaračunali kazen od 4000 do 125.000 evrov.

Vstopnina za bazene

Zato pa bodo za večino bazenov – tudi ob morju – lahko zaračunavali vstopnino. Za bazen Hotelov Vile Park na Bernardinu in v Salineri bo ta znašala pet evrov, za otroke tri. Za bazen na Metropolovi plaži bo vstopnina za odrasle osem, za otroke pa štiri evre.

Seča bo za kajtarje

Na plaži pred vilami Park bodo namestili vodni plavajoči adrenalinski park. Podobnega namerava namestiti v morju tudi Okolje Piran na centralni plaži sredi Portoroža. V Simonovem zalivu prenavljajo edini tobogan ob slovenski obali, na kopališču Salinera v Strunjanu pa postavljajo novo restavracijo na plaži. Okolje Piran je prenovilo sedem dostopov v morje na piranskem nabrežju. Uredili so stopnišča in ograje za varen dostop. Na rtu Seča so uredili dostop v morje za kajtarje.

Koliko denarja bodo namenili za prenovo plaž, nam v Bernardinu niso povedali. Za kopališko infrastrukturo v vseh treh občinah sicer namenjajo premalo sredstev, da bi lahko govorili o visokih kopaliških standardih.