Prepovedani reklamni senčniki v središču mesta

Odloka niso upoštevali niti v lokalu, ki ga oddaja Mestna občina Ljubljana.

Objavljeno
17. julij 2011 19.25
Posodobljeno
17. julij 2011 19.25
Nina Krajčinović, Ljubljana
Nina Krajčinović, Ljubljana
Ljubljana – Občinski inšpektorji so gostinskim lokalom letos izdali že 84 opozoril, nekateri gostinci pa še vedno delujejo po svojih pravilih. Čeprav deveti člen odloka ljubljanske občine o posebni in podrejeni rabi javnih površin določa, da so na gostinskih vrtovih v starem središču mesta za zaščito pred soncem dovoljeni samo platneni senčniki enotne barve, torej brez reklamnih napisov sponzorjev, nekateri lokali v središču Ljubljane tega ne upoštevajo.

Kot pravijo na inšpektoratu MOL, so v tem letu pregledali 141 gostinskih lokalov, kljub temu pa so imeli na vrtu Kavarne Tromostovje, ki jo v najem oddaja prav občina, senčnike z reklamnimi napisi za vodo. Po našem poizvedovanju so jih še isti dan umaknili.

Z mestne občine so sporočili, da se nam zahvaljujejo in da je bil »najemnik gostinskega vrta na Tromostovju opozorjen in bo senčnike z napisom umaknil v prihodnjem tednu«. To je res naredil še isti dan, tako da je zdaj na vrtu lokala postavljena le še takšna zaščita pred soncem, kot jo zapoveduje odlok.

Tega krši tudi gostinski lokal Zlata ladjica pri Čevljarskem mostu, kjer se na eni strani vrta držijo pravil, na drugi pa obiskovalce pred soncem ščitijo senčniki, na katerih je reklama za pivovarno. Matic Stojkovič, vodja lokala Zlata ladjica, je povedal, da z inšpektorata za zdaj še niso prejeli opozorila o neprimernosti senčnikov in da so sponzorske postavili, ker je nakup novih precejšnji strošek: »Letos smo senčnike postavili prvič, v upanju, da ne bo težav.«

Teja Kolenc z Odseka za odnose z javnostjo MOL je povedala, da kazni za neupoštevanje devetega člena odloka, ki prepoveduje reklamne napise na senčnikih, niso finančne narave, kršitelja pa lahko kaznujejo s preklicom dovoljenja za vrt. Tako so sporočili tudi z občinskega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet: »Inšpektorat MOL smo pozvali, naj opravi vizualni pregled vrtov. V primeru ugotovljenih kršitev glede oglaševanja na senčnikih bo obvestil naš oddelek, ki bo ustrezno ukrepal – najprej z opozorilom, v primeru neizpolnitve zahteve pa s preklicom dovoljenja za vrt.«

Inšpektorat MOL, o katerem na mestni občini pravijo, da nadzore gostinskih vrtov opravlja vsak dan, je letos pregledal 141 gostinskih lokalov, izdal 84 opozoril, sedem odločb o odstranitvi gostinskega vrta, pet plačilnih nalogov in eno upravno izvršbo. Največ opozoril je bilo izdanih gostincem, ki za gostinski vrt niso plačevali takse.