Prepoznava registrskih tablic v nasprotju z ustavo

Ustavni sodniki so pritrdili varuhu človekovih pravic, da je uvajanje tehničnega sredstva za optično prepoznavo registrskih tablic nesorazmeren ukrep in v neskladju s pravico do zasebnosti.
Fotografija: Uporaba sistemov za prepoznavo registrskih tablic, ki naj bi jo uporabljali na policijskih vozilih, ni v skladu z ustavo. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Uporaba sistemov za prepoznavo registrskih tablic, ki naj bi jo uporabljali na policijskih vozilih, ni v skladu z ustavo. FOTO: Blaž Samec/Delo

Ljubljana – Ustavno sodišče je razveljavilo del zakona o nalogah in pooblastilih policije (ZNPPol), ki za opravljanje policijskih nalog uvaja novo tehnično sredstvo za optično prepoznavo registrskih tablic.

Sodniki so pritrdili varuhu človekovih pravic, ki je zahteval postopek za oceno ustavnosti, da je četrti odstavek 113. člena ZNPPol in še nekaj z njim povezanih določb v neskladju s pravico do zasebnosti in do varstva osebnih podatkov. Po mnenju varuha je ukrep nesorazmeren, tako z omogočanjem množičnega zbiranja lokacijskih podatkov vseh udeležencev v prometu kot z nadaljnjo sedemdnevno hrambo podatkov. Opozoril je, da ukrep ne vsebuje ustreznih varovalk, namen uporabe je pomensko določen preširoko, čezmerno pa posega tudi v pravico do svobode gibanja.

Avtomatizirano preverjanje registrskih tablic, ki je znano kot ANPR (automatic number plate recogition), v splošnem deluje tako, da optična enota zajame fotografijo registrske tablice, podatek pa navzkrižno preverja z drugimi evidencami osebnih podatkov (registriranih vozil, vozniških dovoljenj, iskanih oseb in predmetov). Če se podatki ujemajo, sistem na to opozori policista, ki voznika ustavi in podrobneje preveri. Namen ukrepa je boj proti najhujšim kršitvam cestnega prometa ter izsleditev ukradenih vozil in osebe. 

Pojasnila vlade, da ureditev ne omogoča niti množičnega nadzora niti obrazne prepoznave, ker bodo tehnična sredstva za optično prepoznavanje tablic uporabljali le na vozilih policije, ne pa tudi stacionarno, niso prepričala. Prav tako ne pojasnila, da bo policija z uporabo tega sredstva posegla le v zasebnost tistih posameznikov, ki ne izpolnjujejo pogojev za vožnjo ali vozijo ukradena ali neregistrirana vozila in podobno.

Ustavni sodniki menijo tudi, da izpodbijane določbe ne izpolnjujejo zahteve, da mora obstajati zakonska podlaga za vsak korak obdelave – tako za zbiranje podatkov kot za njihovo hrambo, dostop do njih, njihovo posredovanje, analiziranje, primerjanje in vse drugo, kar ukrep predvideva.

Kot je znano, je policija sisteme za avtomatsko prepoznavo registrskih tablic, ki naj bi jih uporabljala prometna policija predvsem na avtocestah in hitrih cestah, že kupila.

Peter Svetina, kandidat za varuha človekovih pravic, Ljubljana, 18. 1. 2019 Foto Voranc Vogel/delo
Peter Svetina, kandidat za varuha človekovih pravic, Ljubljana, 18. 1. 2019 Foto Voranc Vogel/delo

Komentarji: