Prešernovo mesto Kranj še bolj v kulturni turizem

Novi direktor zavoda za turizem in kulturo Tomaž Štefe Štefe ni vedel, koliko ima zaposlenih.

Objavljeno
26. januar 2016 22.59
Marjana Hanc
Marjana Hanc

Kranj – »Doslej sem svetoval pri razvoju strategij, zdaj lahko uresničujem strategijo razvoja turizma v Kranju,« pravi Tomaž Štefe, od 4. januarja novi direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj. Z odgovorom na vprašanje, koliko zaposlenih je v zavodu, ni prepričal.

Tomaž Štefe se je že 15 dni po nastopu funkcije sestal s 70 turističnimi ponudniki v Kranju in ti so večino njegovih zamisli zelo pozitivno sprejeli, je povedal župan Boštjan Trilar. Ker je dosedanji zavod za turizem upravljal tudi Galerijo Prešernovih nagrajencev, so se v Kranju odločili združiti kulturo in turizem v en zavod. »Galerijo, ki je ena od organizacijskih enot zavoda in eden od biserov Kranja, pogodbeno vodi Marko Arnež. Drugi takšen biser je Layerjeva hiša – hiša umetnikov, ki pa z našim zavodom nima nobene zveze, v marsičem pa bi se lahko zgledovali po njej,« je razložil Štefe.

V preteklih letih je bilo v obnovo ulic, trgov in zgradb kulturne dediščine v mestnem jedru vloženih 15 milijonov evrov, še vedno pa je v njem več deset praznih lokalov in trgovin. Kako bi odpravil te težave, novi direktor ni povedal, priložnost za Kranj pa vidi v tem, da bi se še bolj usmeril v kulturni turizem. Slovenski javnosti bi ga poskušal še bolj približati v povezavi s pesnikom Francetom Prešernom in prireditvami, Kranj bi bil torej Prešernovo in prešerno mesto. Za tujce pa Prešeren ni prepoznaven, zato bi v sklopu Regionalne destinacijske organizacije Gorenjska Kranj promoviral kot o središče slovenskih Alp.

»Pri trženju nas čaka veliko dela, ekipa na zavodu pa je delavna, a tudi preobremenjena, saj imajo več nalog, kot so jih zmožni opraviti,« je dejal direktor. Na vprašanje, koliko je zaposlenih, ni vedel odgovoriti, čez čas je navedel, da jih je osem in da se njegovem prihodu ni zaposlil nihče na novo.

Potrdil je, da se je po odločbi sodišča Srečko Štagar spet vrnil na zavod in je tako kot prej vodja prireditev in še, da sta se s podjetnico Damjano Kocjanc Fajfar, ki je bila nekoč predstavnica za stike z javnostjo županove stranke Več za Kranj, dogovorila za »enkraten« projekt – organizacijo današnje predstavitve novega direktorja.