Presrečni, da imajo spet šolo

Dežela Petra Klepca. Dva tretješolca k pouku znova v učilnico na domačem pragu.

Objavljeno
03. januar 2017 19.36
Osilnica
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Osilnica – Množica domačinov se je včeraj zbrala ob vnovičnem odprtju šole v Osilnici in k pouku pospremila dva učenca tretjega razreda. Predvidoma do konca šolskega leta ju bo poučevala nekdanja direktorica Zavoda za kulturo in turizem Tina Južnič, ki se je po osmih letih direktorovanja sporazumno razšla z zavodom.

Učenca sta po septembrskem zaprtju šole v Osilnici pouk obiskovala v 25-kilometrov oddaljeni matični šoli pri Fari, a ker so se Osilničani zaprtju šole uprli, sta vlada in šolsko ministrstvo na koncu popustili željam domačinov v deželi Petra Klepca. Medtem ko se učencema zdaj ni treba več voziti, se bo na delovno mesto iz kostelske občine v Osilnico vozila učiteljica. Osilniška občina ima za obratovanje šole v letošnjem proračunu predvidenih 12.100 evrov, šolsko ministrstvo pa okoli 45.000 evrov. Prihodnje šolsko leto se bodo učencema priključili trije prvošolčki.

»Dogodek stoletja«

»Zelo sem vesela, saj redko govorimo o tako veseli zgodbi,« je na prvem šolskem dnevu povedala Južničeva. Svet zavoda za kulturo in turizem je pred božičnimi prazniki sklenil, da bo z Južničevo podpisal podjemno pogodbo do konca marca za opravljanje nalog zastopnika kostelskega javnega zavoda za šest ur na teden do imenovanja novega v. d. direktorja. Pogodbo z vodstvom šole pa je sklenila za določen čas do konca šolskega leta, dokler se učiteljica ne vrne s porodniškega dopusta. Doslej Južničevi namreč še ni uspelo diplomirati na ljubljanski pedagoški fakulteti, smer razredni pouk. Ravnatelj matične osnovne šole Fara Martin Marinč je prepričan, da gre pri odprtju šole za dogodek stoletja, ker da se v zgodovini šolstva v Sloveniji še ni zgodilo, da bi država najprej zaprla šola in jo nato spet odprla. Razpis za učiteljico je bil objavljen na zavodu za zaposlovanje Kočevje, ravnatelj pa pravi, da so prispele tri pisne ponudbe. »Vodstvo šole mora zagotoviti, da ima tudi učitelj, ki nadomešča odsotnega učitelja, predpisano strokovno izobrazbo in izpolnjuje tudi druge pogoje po zakonu o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja,« pa so za Delo glede izbrane učitejice povedali na šolskem ministrstvu.

Tina Južnič, učiteljica razrednega pouka. Foto: Bojan Rajšek/Delo

Južničeva je povedala, da je pred leti že poučevala v Ribnici, tako da ji to delo ni tuje. Prepričana je, da se v razredu z maloštevilnimi učenci vsakemu posebej lahko bolje posvetiš in tako laže ugotoviš, kaj so prednosti in slabosti vsakega učenca posebej.

Pikalo zaprtje povezal z birokratkso logiko

»Mamica mi je povedala, da bom šel v domačo šolo. Všeč mi je, ker bo bolj umirjeno, in ker je šola v domačem kraju. Komaj sem čakal današnji dan,« je povedal 8-letni učenec tretjega razreda Lan Janeš, ki mu od vseh predmetov najbolj leži telovadba. Zdaj bo imel vsega pet minut do šole, pred tem se je s šolskim kombijem v šolo vozil debele pol ure. Lanova babica Sandra Žurga ni mogla skriti veselja, da je šola spet odprta. »Končno se nekaj vrača tudi v naš kraj in cela družina je presrečna, da bo Lan še dve leti obiskoval domačo šolo,« je povedala Žurgatova, ki je prepričana, da bi morala prav država nekaj storiti na področju zaposlovanja, da se ljudje ne bi izseljevali iz tega obmejnega območja. »Mi smo imeli to smolo, da je po zaprtju dveh podjetji Osilnica v zadnjih nekaj letih ostala brez najmanj sto delovnih mest. Namesto industrije nam je država postavila žičnato ograjo, ki nas očitno zdaj varuje pred divjadjo,« je kritičen nekdanji osilniški župan Anton Kovač, ki rešitev vidi v podelitvi koncesije za že pred leti do tretje gradbene faze zgrajen dom za starejše občane, s čimer bi pridobili najmanj 40 delovnih mest. Še pred nekaj desetletji je v osilniški dolini živelo prek 2000 ljudi, zdaj jih občina šteje le še dobrih 350.

Med ljudmi zelo odmeva vnovično odprtje šole. Foto: Bojan Rajšek/Delo

Aktualni osilniški župan Antun Volf je prepričan, da je prvi korak za nadaljni obstoj tega območja storila država z vnovičnim odprtjem šole, zdaj pričakuje od nje tudi pomoč pri razvoju gospodarstva. »Z odprtjem doma za starejše bi bil napravljen velik korak,« pravi Volf. »Zelo me veseli, da je šola spet odprta. Lokalnim prebivalcem bo olajšala življenje, kraju pa zagotavljala pomembno družbeno dejavnost. Zapiranje je bilo popolnoma nepotrebno in kratkovidno dejanje, izhajajoče iz birokratske logike političnih odločevalcev, ki ne razumejo življenjskih razmer in širšega konteksta,« je za Delo povedal nekdanji šolski minister Jernej Pikalo.