Previdno na cesti: burja se bo močno okrepila

Dosegala bo hitrost do 140 kilometrov na uro. Zaradi sneženja so možni manjši zameti. Voznike prosijo, naj bodo zbrani in strpni.

Objavljeno
16. januar 2017 21.24
jer burja
M. Č.
M. Č.
Ljubljana - Na Primorskem bo v torek in sredo pihala močna burja, ki bo v sunkih dosegala hitrost do 140 kilometrov na uro, opozarja Arso. Dars pa na svoji spletni strani zaradi napovedanega sneženja opozarja na poslabšano vidljivost in možnost manjših zametov na nekaterih avtocestnih odsekih.

Ponoči in v torek bo morje ob obali močno vzvalovano. Najvišji valovi lahko presežejo višino treh metrov in pri tem ogrozijo valovom izpostavljene dele obale, povzema STA.

Po napovedih Agencija RS za okolje (Arso) se bo ponoči burja na Primorskem okrepila in bo na izpostavljenih mestih v sunkih dosegala hitrosti od 100 do 120 kilometrov na uro. Še močnejšo burjo lahko pričakujemo v torek čez dan, ko bodo sunki dosegli hitrosti okoli 140 kilometrov na uro.

Po poročanju prometnoinformacijskega centra lahko danes in v torek vozniki v Vipavski dolini ter med Postojno in Divačo pričakujejo težave v prometu zaradi burje, nanosov snega in zmanjšane vidljivosti. Zaradi snežnih nanosov je oviran promet na gorenjski avtocesti pred Lipcami proti Karavankam.

Zaradi močnih sunkov bodo morda za ves promet morali zapreti hitro cesto prek Rebrnic oziroma Vipavske doline, kjer je oklic najvišje, četrte stopnje omejitve prometa zaradi burje za vsa vozila, so zapisali na spletni strani Darsa.

Močna burja bo tudi na primorski avtocesti med Ravbarkomando in Senožečami, predvsem v območju priključka Postojna in naprej do Razdrtega in razcepa Nanos.

Razmere na cestah lahko spremljate tudi s klikom na zemljevid.

Ker je po vremenski napovedi lahko prisotno tudi manjše vzporedno sneženje, je pričakovati še izredno poslabšano vidljivost na naštetih avtocestnih odsekih. Burja namreč odnaša sneg iz okolice neposredno na vozišče in tako na cestišče nanaša manjše zamete.

Takšna napoved narekuje povečano previdnost in dodatne ukrepe na avtocesti, zato so na Darsu oklicali pripravljenost na domu za zaposlene. Po njihovih navedbah je pripravljena tudi mehanizacija, ki je potrebna za primer nastanka odstranitve snežnih zametov s ceste.

Voznike zato glede na napovedane vremenske razmere pozivajo, da se pred odhodom na pot pozanimajo o razmerah, vozijo še posebej previdno in upoštevajo signalizacijo. Kot so še zapisali, je v zimskih razmerah treba voziti:

- čim bolj enakomerno,

- brez premočnega pospeševanja ali zmanjševanja hitrosti in

- čim manj sunkovito.

Vozniki naj bodo zbrani in strpni, so pozvali.