Vlada z dodatnimi ukrepi za obvladovanje migracijskih tokov

Še vedno ni jasno, ali so se odločili za postavitev ograje na meji.

Objavljeno
09. november 2015 08.35
Skupina beguncev in vojaki Slovenske vojske na poti iz zbirnega centra v Rigoncah proti namestitvenem centru v Dobovi. Rigonce, Slovenija 26.oktobra 2015. [begunci,emigranti,kolone ljudi,polja,Rigonce,Dobova,Slovenija,Slovenska
Š. P., Pi. K., Delo.si; STA
Š. P., Pi. K., Delo.si; STA

Ljubljana − Vlada ocenjuje, »da obstaja resna verjetnost, da se bo Slovenija v kratkem morala soočiti s težko obvladljivim številom beguncev oz. migrantov, kar lahko vodi v humanitarno izjemno zaostrene razmere«. Zato je na današnji seji pripravila dodatne nujne ukrepe za obvladovanje migracijskih tokov, vključno z ukrepi za varovanje schengenske meje.

Ti ukrepi se bodo po potrebi začeli izvajati v naslednjih dneh, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje.

Za zdaj še ni jasno, ali so se odločili za postavitev tehničnih ovir na meji. Predsednik vlade Miro Cerar bo imel verjetno v torek okoli poldneva novinarsko konferenco, na kateri bo javnosti pojasnil podrobnosti, je po seji novinarjem povedal predsednik SD in kmetijski minister Dejan Židan.

Tudi Židan namreč podrobnosti ni želel razkriti, saj je bila seja vlade zaupne narave. Dejal je le, da je vlada soglasno potrdila predloge dveh ministrstev.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali v vladnem uradu za komuniciranje, pa se je vlada danes seznanila z aktualnimi informacijami o pričakovanem povečanem pritoku beguncev oz. migrantov po t. i. balkanski poti ter hkratni možnosti, da bosta Nemčija in Avstrija začeli ožiti njihovo sprejemanje.

Ob oceni, da obstaja resna verjetnost, da se bo Slovenija v kratkem morala soočiti s težko obvladljivim številom beguncev oz. migrantov, je opozorila, da lahko še težje posledice »nastopijo v prihajajočem zimskem času in ob omejenih kapacitetah, ki jih lahko ponudimo za ustrezno zavetišče ljudem na poti«.

»V svoji odgovornosti za življenja ljudi in nemoteno delovanje države« je vlada zato pripravila dodatne nujne ukrepe za obvladovanje migracijskih tokov, vključno s potrebnimi ukrepi za varovanje schengenske meje.

Vnovič so spomnili, da je Slovenija najmanjša država na balkanski migracijski poti in s tem primerno omejenimi zmožnostmi, tako glede učinkovitosti nadzora državne meje kot tudi glede oskrbe migrantov.

Erjavec: V teh dneh pričakujemo od 20.000 do 30.000 migrantov

V sredo ali najpozneje četrtek lahko pričakujemo od 20.000 do 30.000 migrantov, je pred sejo vlade pojasnil zunanji minister Karl Erjavec. Zato je po njegovih besedah prav, da vlada pregleda položaj in ukrepe, s katerimi bo zagotovila, da bo vse delovalo normalno. Ali bodo odločili o postavitvi tehničnih ukrepov, je stvar ocene, pravi Erjavec.

Predsednik SD in minister za kmetijstvo Dejan Židan pričakuje, da se bo danes šele seznanil z zadnjimi informacijami, ker se je pravkar vrnil s službene poti na Kitajskem. Spomnil je na trditve vlade, da se zaveda svoje odgovornosti, to je odgovornosti za zagotovitev nadzorovanega prihoda beguncev na slovensko ozemlje. To ni le dolžnost Slovenije do same države, pač pa tudi dolžnost Slovenije kot mejnega schengenskega območja, je poudaril Židan in dodal, da bodo ukrepe pač prilagajali trenutnim razmeram.

Številni nastanitveni centi prazni

Okoli tretje ure ponoči je v Dobovo prispel napovedan izredni vlak iz Hrvaške, na katerem je bilo 1065 beguncev. Drugi je v Dobovo prispel okoli šeste ure, na njem pa je bilo 1020 beguncev. S Policijske uprave Novo mesto so sporočili, da drugih najav o prihodih beguncev za zdaj nimajo, migrantov v Dobovi trenutno ni.

Naslednji vlak z okoli 1000 prebežniki pa naj bi s Hrvaške v Dobovo pripeljal okrog 11.30. V Šentilju je trenutno nastanjenih 590 migrantov.

V nastanitvenem centru v Šentilju je bilo okoli osme ure zjutraj nastanjenih 1090 migrantov. Avstrijski varnostni organi so okrog 8.30 na nekdanjem starem mejnem prehodu Šentilj sprejeli 500 migrantov. Trenutno je tako v nastanitvenem centru v Šentilju 590 oseb.

Dopoldan bo na Šentilj prispel vlak iz Dobove z 1020 migranti.

Sprejemna centra v Središču ob Dravi in Gruškovju sta prazna. Na poti iz Dobove v nastanitveni center v Gornjo Radgono je trenutno deset avtobusov z okrog 500 migranti.

V nastanitvenem centru v Lendavi in v sprejemnih centrih v Petišovcih in Dolgi vasi trenutno ni migrantov. Na mejni prehod Dolga vas pa bo ob 12. uri prispelo 50 madžarskih policistov, ki bodo slovenskim kolegom nudili pomoč pri opravljanju varnostnih nalog.

Danes je bilo prek Jesenic v Avstrijo z izrednim vlakom prepeljanih 539 evidentiranih migrantov.