Pri gradu Snežnik spet ni niti kave

Najemnik se poslavlja s Pristav, spor z ministrstvom se bo nadaljeval na sodišču.

Objavljeno
09. januar 2016 12.29
Tamara Ule najemnica grajske pristave. V Snežniku 4.12.2015[grad snežnik,pristava,portret]
Dragica Jaksetič
Dragica Jaksetič

Kozarišče – Ministrstvo za kulturo in najemnik Gostišča Pristave na pristavah pri gradu Snežnik sta včeraj izvedla primopredajo prostorov. Zgodba o gostišču se bo nadaljevala na sodišču. Uletovi se od gostišča poslavljajo, ni pa rečeno, da se gostinstva na pristavah ob drugačnih pogojih ne bi znova lotili.

Natanko po letu in mesecu, 31. decembra lani, sta Tamara in Boštjan Ule iz podjetja Elgo Nova iz Podskrajnika, uradnega najemnika prostorov, zaklenila vrata Gostišča Pristave. Uletova in ministrstvo sta istega dne sklenila dogovor o sporazumni prekinitvi pogodbe, včeraj sta najemodajalec in najemnik izvedla še primopredajo prostorov, nerešeno pa ostaja vprašanje neplačanih najemnin in nepovrnjenih vlaganj najemnika. Brez dela je ostalo šest redno zaposlenih.

Tako se je za zdaj sklenila zgodba o kakovostni gostinski ponudbi z apartmajskimi prenočišči in konferenčnimi dvoranami, potem ko je ministrstvo nekaj let zaman iskalo najemnika za obnovljene grajske pristave. Uletova sta se gostinstva pri gradu lotila z veliko žara in volje, vendar je njunemu optimizmu že v prvih mesecih sledilo razočaranje. »Nismo si predstavljali, v kaj smo se spustili,« je za Delo pojasnila Tamara Ule.

Najem z napakami

Uletova sta šele ob uporabi prostorov ugotovila, da ti niso skladni s pravili in potrebami, odkrila pa sta tudi precej napak, kot so poškodovan parket zaradi vode, nezanesljivo delujoč ogrevalni sistem, greznica, ki pušča. Objekt je po končani prenovi nekaj let stal prazen. Za odpravo napak oziroma predelavo sta v prvih mesecih najema vložila od 50.000 do 60.000 evrov. Ker se ministrstvo ni odzivalo na njune prošnje po odpravi napak, sta aprila 2015 prenehala plačevati mesečno najemnino 2755 evrov. Po tem je ministrstvo nekaj napak v objektu odpravilo in zgradilo tudi zunanjo javno razsvetljavo.

Zgodba se bo zaradi neporavnanih računov med stranema še nadaljevala. Ministrstvo je prek državnega pravobranilstva decembra lani vložilo predlog izvršbe zaradi neplačanih najemnin, na vprašanje o mogočem priznanju vlaganj pa na ministrstvu molčijo. Opirajo se lahko na argument, da so bili prostori najeti po sistemu videno-najeto, Uletova pa naj bi popravila izvajala na svojo roko.

Niso še obupali

Tamara Ule dvomi, da jim bo ministrstvo povrnilo vložek za posege, s katerim so si poskušali izboljšati razmere za delo, sicer pa se na sestanku, na katerem so se dogovorili o prekinitvi pogodbe, niso dotikali na obeh strani odprtih terjatev. »Proučili bomo pravne možnosti, in če ne bo posluha, nam ostane samo tožba. Naš interes je še kdaj tu delati, saj je grad Snežnik zlasti v turistični sezoni zanimiva turistična točka, gostišče je bilo poleti lepo obiskano. Toda vrnili bi se le pod drugačnimi pogoji,« pravi Tamara Ule.

Decembra so z ministrstva za Delo pojasnili, da nameravajo skladno z razpoložljivim denarjem nadaljevati in dokončati začeto obnovo pristav. Za leto 2016 je predvidena zgraditev čistilne naprave in transformatorske postaje. Na vprašanje, ali bodo pred novim razpisom za najemnika dokončali obnovo prostorov oziroma prostor, ki je bil prvotno namenjen kuhinji gostišča, ali pa bodo iskali najemnika le za kavarno, pa nam z ministrstva tokrat niso odgovorili. Po neuradnih informacijah naj bi bili naklonjeni prvi možnosti.