Pri metanju ročne bombe lažje ranjen slovenski vojak

Po poročanju POP TV se je vojak poškodoval, ko je rešil nepazljivega prostovoljca, ki je ročno bombo odvrgel.

Objavljeno
11. december 2017 22.51
Prihod vojaških vozil in vojske pred namestitveni center, ki je v nekdanji hali podjetja Beti na Dobovi, Slovenija 20.oktobra 2015. [Dobova,Slovenija,begunci,Slovenska vojska,orožje,puške,vojaška vozila,emigranti,moški,očetje,otroci,begunski
K. M., STA
K. M., STA

Ljubljana - POP TV poroča, da je bil pri metanju ročne bombe na Počku ranjen vojak Slovenske vojske. Incident se je menda zgodil pred dvema tednoma na usposabljanju prostovoljcev med služenjem vojaškega roka, ko je učenec bombo vrgel kakšen meter iz zaklonilnika. Še pred eksplozijo ga je rešil inštruktor, ki so ga drobci bombe lažje poškodovali, zdaj pa je po poročanju POP TV že v domači oskrbi.

Ko je bomba zdrsnila, je inštruktor pripravnika potegnil v jarek na nasprotno stran od tiste, na katero je padla bomba. Nesrečo so potrdili tudi na Slovenski vojski, okoliščine pa še preiskujejo, navedbe POP TV povzema STA.

»Zaenkrat lahko trdimo le, da je bil učenec nepazljiv in je ročno bombo odvrgel v bližini zaklonilnika, iz katerega jo je metal. Prostovoljec je ostal nepoškodovan, inštruktor pa je utrpel lažje telesne poškodbe,« je za POP TV povedal predstavnik Slovenske vojske Simon Korez. Takšna bomba tehta le 340 gramov in ko odleti žlička, ki aktivira bombo, eksplodira v štirih sekundah.

Vojak si je lažje poškodoval noge in ledveni del, kjer se konča neprebojni jopič, ki mu je rešil življenje. Gre za podčastnika, celo za štartnega vodnika iz ljubljanske vojašnice v Mostah. Na začetku je zdravniško pomoč odklanjal, potem so ga vseeno pripeljali v Zdravstveni dom Postojna, kasneje pa še v UKC Ljubljana. Tam so ga po manjšem kirurškem posegu in dveh dneh opazovanja odpustili v domačo oskrbo.