Pri Petrolu ob avtocesti cena dizla nižja, pri OMV nad dvema evroma

Na Petrolovih bencinskih servisih ob avtocesti je cena za liter dizla 1,895 evra, kar je nekoliko več od cene zunaj avtocest, ki znaša 1,848 evra.
Fotografija: Danes sta začeli veljati uredbi, s katerima se država tudi za dizel, ki ga trgovci prodajajo ob avtocestah, začasno odpoveduje prispevkoma za energetsko učinkovitost in obnovljive vire energije. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Danes sta začeli veljati uredbi, s katerima se država tudi za dizel, ki ga trgovci prodajajo ob avtocestah, začasno odpoveduje prispevkoma za energetsko učinkovitost in obnovljive vire energije. FOTO: Jure Eržen/Delo

Na Petrolovih bencinskih servisih ob avtocestah se je danes cena dizla znižala. Za liter tega goriva je treba odšteti 1,895 evra, kar je nekoliko več od cene dizla zunaj avtocest, ki znaša 1,848 evra. Na bencinskih servisih OMV Slovenija ob avtocestah se cena dizla medtem še vedno giblje malo nad dvema evroma, izhaja iz spletne strani goriva.si.

V Petrolu, kjer pozdravljajo izločitev prispevkov tudi pri dizelskem gorivu na avtocestah, so danes za STA pojasnili, da so maloprodajno ceno dizla, tudi z znižanjem marže, prilagodili.

Uredbi začeli veljati danes

V torek, ko so trgovci znova sami začeli oblikovati cene na avtocestah, je bilo treba za liter dizelskega goriva pri Petrolu odšteti 2,002 evra, danes je treba za liter tega goriva na avtocestah odšteti dobrih deset centov manj. Nadaljnje gibanje cen naftnih derivatov je, kot so poudarili v Petrolu, odvisno od gibanja kotacij za fosilna goriva ter biogoriva.

STA na pojasnila družbe OMV Slovenija še čaka. Cena za liter dizla na njihovih bencinskih servisih ob avtocestah znaša 2,024 evra. To je sicer nekoliko manj kot v torek, ko je cena litra dizelskega goriva pri tem ponudniku na avtocestah znašala 2,046 evra.

Danes sta začeli veljati uredbi, s katerima se država tudi za dizel, ki ga trgovci prodajajo ob avtocestah, začasno odpoveduje prispevkoma za energetsko učinkovitost in obnovljive vire energije. S tem naj bi se znižala cena dizla ob avtocestah, vlada pa od trgovcev pričakuje tudi prilagoditev marže. Če tega ne bodo storili, bi lahko vlada določila najvišjo dovoljeno ceno dizla ob avtocestah.

Upravičenost ukrepa bo ministrstvo preverjalo mesečno

Okoljskim dajatvam, ob omenjenih še dajatvi za onesnaževanje zraka z emisijo ogljikovega dioksida, se je država že odpovedala na bencinskih servisih zunaj avtocest, kjer od torka veljajo cenovna regulacija in regulirane marže. Cena 95-oktanskega bencina je tako omejena na 1,755 evra, cena dizla pa na 1,848 evra za liter. Modelske cene se bodo izračunavale na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Na avtocestnem omrežju so cene od torka medtem liberalizirane, za dizelsko gorivo pa od danes velja kratkoročni ukrep za znižanje cene dizla. Ministrstvo za infrastrukturo bo upravičenost odprave obračunavanja obeh prispevkov preverjalo mesečno. Infrastrukturni minister Bojan Kumer je v četrtek dejal, da je ukrep kratkotrajen in naj bi trajal mesec ali dva.

Na Petrolu so medtem danes tudi pojasnili, da si prizadevajo, da prodajno mrežo v čim krajšem možnem času ustrezno preskrbijo z gorivom. »Povpraševanje se je v torek umirilo, kar je omogočilo okrepitev zalog po bencinskih servisih v Petrolovi mreži v Sloveniji. Do današnjega jutra je bilo polno preskrbljenih približno 95 odstotkov prodajnih mest,« so navedli.

Po zagotovilih Petrola bodo predvidoma danes do konca dneva v celoti preskrbljena vsa njihova prodajna mesta po državi, so še navedli v družbi, ki v svojih skladiščih, kot pravijo, razpolaga z zadostnimi količinami goriva.

Preberite še:

Komentarji: