Pri UNI Global Union zaskrbljeni zaradi pobude za razrešitev Kadunca

Svetovna sindikalna zveza UNI Global Union opozarja, da gre za poskus pritiska na nevtralen in neodvisen program.
Fotografija: Poskus razrešitve Kadunca je po mnenju sindikata poskus posega v neodvisen program. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Poskus razrešitve Kadunca je po mnenju sindikata poskus posega v neodvisen program. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Odsek za medije pri svetovni sindikalni zvezi UNI Global Union izraža zaskrbljenost zaradi pobude za razrešitev generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca. Opozrajajo, da gre za nov poskus pritiska na nevtralen in neodvisen program. Kadunc pa je znova ocenil, da gre le za to, kdo in kdaj bo neposredno posegel v uredniško politiko.

Kadunc je ponovil, da gre pri pobudi le za to, kdo in kdaj bo postavil nove vodilne na Radiu Slovenija, Televiziji Slovenija in MMC ter ključne urednike. »Vse preostalo, navedeno v osmih točkah, je le nujen dodatek, ki je pač potreben, da bi se vsaj v delu javnosti ustvaril vtis, da ne gre za izpolnjevanje nekega ukaza,« je zapisal v svojem odzivu na pobudo, ki jo je podalo 13 članov programskega sveta Radiotelevizije (RTV) Slovenija in o kateri naj bi programski svet razpravljal 2. novembra.

Odsek za medije, umetnost in razvedrilne dejavnosti (MEI) pri svetovni sindikalni zvezi UNI Global Union pa v dopisu, ki so ga naslovili na urad predsednika republike Boruta Pahorja, pa je oblasti pozval k vnovičnemu premisleku glede razreševanja Kadunca.

Obsojajo vnovičen napad oblasti na finančno in uredniško neodvisnost javnega zavoda. Po predlogu sprememb nove medijske zakonodaje gre zdaj tudi za nov poskus, da bi utišali kritiko vladne politike, so zapisali v UNI MEI Global Union, ki zastopa več kot 140 sindikatov z omenjenih področij po vsem svetu.

RTV Slovenija mora biti po njihovih besedah ustrezno in stabilno financirana, da bo lahko kot javni zavod izvajala svoje poslanstvo z visoko stopnjo profesionalnosti in neodvisnosti. Zdaj ni ustrezno financirana in napadi na njene finančne rezultate ne pomenijo prave poti do rešitve, menijo.

Podpirajo kolege na RTV in vse druge v slovenskih medijih, ki protestirajo in se javno zavzemajo za ohranitev medijskega pluralizma.

Preberite še:

Komentarji: