Pred nami dve najbolj prometno obremenjeni soboti

Dars in hrvaški avtoklub napovedujeta gnečo na cestah. V večjem delu Slovenije so ceste mokre, zato previdnost ne bo odveč.
Fotografija: Gneča je tudi na mejnih prehodih. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Gneča je tudi na mejnih prehodih. FOTO: Jure Eržen/Delo

Pred prvim avgustovskem vikendom se na cestah pričakuje povečan promet proti turističnim krajem. Po napovedih Darsa sta pred nami dve prometno najbolj obremenjeni soboti. Prvi zastoji se že pojavljajo na primorski in štajerski avtocesti ter na mejnih prehodih ob vstopu v državo, kjer se čakalna doba giblje med eno in dvema urama.

Zastoji nastajajo na podravski avtocesti pred mejnim prehodom Gruškovje proti Hrvaški in na štajerski avtocesti pred Slovenskimi Konjicami proti Mariboru v dolžini dveh kilometrov. Občasno zapirajo predor Pletovarje. Gneča nastaja tudi na ljubljanski zahodni obvoznici med razcepoma Koseze in Kozarje proti Brezovici in na posameznih odsekih na primorski avtocesti med Logatcem in Ljubljano. Na gorenjski avtocesti pa je pred predorom Karavanke proti Avstriji kilometrski zastoj.

Ceste so v večjem delu države mokre, zato na Darsu svetujejo previdnost.

Z naslednjim tednom se bodo tokovi zaradi počitnic v tujini nekoliko spremenili. Predvidoma bo štajerska avtocesta bolj obremenjena kot gorenjska. Kolone vozil se bodo ta vikend vile od Italije proti Romuniji, torej po primorski avtocesti, na južno in potem vzhodno ljubljansko obvoznico. Od tam pa naprej po štajerski in pomurski avtocesti proti mejnim prehodom z Madžarsko, napovedujejo na Darsu.



Zastoje pričakujejo na vseh mednarodnih mejnih prehodih s Hrvaško (v Istri, Starod, Jelšane, Obrežje, Gruškovje) in na Karavankah. 

Pri vstopu v državo je čakalna doba osebnih vozil na mejnih prehodih Sečovlje in Dragonja že več kot dve uri. Za izstop iz države pa vozniki čakajo do pol ure na mejnih prehodih Jelšane, Starod in Metlika, na mejnem prehodu Gruškovje pa do eno uro.



Svoje bodo k nejevolji dodale še zapore zaradi del in poletnih prireditev. Zaradi odstranjevanja cestninske postaje na štajerski avtocesti bo predvidoma do 11. 8. zaprt priključek Slovenske Konjice v obe smeri. Predvidoma do 1. septembra bo zaprta glavna cesta Logatec–Godovič–Idrija v Zali.

Zaradi prireditve bo zaprta cesta Izlake - Zagorje, v Zagorju v noči na soboto od 22. do 4. ure.
 

Kako bo na Hrvaškem?


Hrvaški avtoklub navaja, da bo tudi prvi avgustovski konec tedna, ki je na Hrvaškem celo podaljšan zaradi ponedeljkovega praznika, zaznamovan s počitniško gnečo. Že danes pričakujejo zastoje na avtocesti Bregana (mejni prehod Obrežje)–Lipovac. Kolone pričakujejo tudi na mejnih prehodih s Srbijo, in sicer Bajakovo in Tovarnik. 

Jutri pričakujejo zastoje na avtocestah A1 in A6, na cestninski postaji Lučko in razcepu Bosiljevo ter na Istrskem ipsilonu proti mejnim prehodom s Slovenijo. Kolone pričakujejo tudi v pristaniščih Zadar in Split. V nedeljo bo najbrž gneča proti notranjosti države, prav tako v ponedeljek popoldne.  

Komentarji: