Temperature se bodo spustile krepko pod 20 stopinj Celzija, najvišje vrhove bo pobelil sneg

Padavine bodo konec tedna zajele večji del Slovenije, avgusta temperatura ne bo več presegla 30 stopinj Celzija.
Fotografija: V soboto lahko pričakujete, da bodo padavine postopoma zajele večji del Slovenije. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
V soboto lahko pričakujete, da bodo padavine postopoma zajele večji del Slovenije. FOTO: Jure Eržen/Delo

Nad naše kraje še priteka topel in postopoma bolj vlažen zrak. Hladnejši zrak bo dosegel Alpe do noči na soboto. Tako kot običajno bo alpsko gorovje za nekaj časa zadržalo prodiranje hladnega zraka. Na južni strani Alp bo nastalo območje nizkega zračnega tlaka s središčem v okolici italijanskega mesta Genova. Genovski oziroma sredozemski ciklon bo prinesel obilnejše padavine in upočasnil premik vremenske fronte proti jugu. Ta manjši stacionarni ciklon povzroča dodatno stekanje in dviganje zraka ter trajnejše poslabšanje vremena tudi pri nas, pojasnjujejo na Agenciji RS za okolje (Arso).



Konec tedna bo naše kraje s severa prešla hladna fronta, nad severnim Sredozemljem pa bo nastalo ciklonsko območje. Po vsej Sloveniji bo vročina popustila, podnevi pa so možne nevihte s krajevno močnejšimi nalivi. Genovski ciklon običajno največ padavin povzroči na gorskih pregradah zahodne Slovenije, ker pa smo še vedno v zadnjih izdihljajih poletnih mesecev in je morje zelo toplo, so to prave razmere za nastanek močnejših neviht in nalivov tudi na drugih območjih. V soboto lahko tako pričakujete, da bodo padavine postopoma zajele večji del Slovenije, najmočnejše nevihte pa je mogoče pričakovati v južnem delu države.

V nedeljo bo prav tako oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami, ki pa bodo do popoldneva oslabele. Temperatura zraka bo krepko pod 20 stopinjami Celzija. Po vročih tednih tako prihaja občutna ohladitev, zapihal pa bo okrepljen veter severnih smeri, na Primorskem zmerna burja. Meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 2000 metrov, kar pomeni, da bo najvišje vrhove pobelil sneg.

Rečna korita so zaradi dolgega obdobja sončnega vremena dokaj prazna, zato obilnejše padavine ne bi smele predstavljati pretiranih težav. Tako hitre in izrazite vremenske spremembe pa lahko kljub vsemu povzročijo tudi nevšečnosti. »Če bo treba, bomo izdali ustrezna vremenska in hidrološka opozorila,« pojasnjujejo na Arsu.

Najmočnejše nevihte pa je mogoče pričakovati v južnem delu države. FOTO: Chameleonseye Getty Images/Istockphoto
Najmočnejše nevihte pa je mogoče pričakovati v južnem delu države. FOTO: Chameleonseye Getty Images/Istockphoto


Izrazita ohladitev ne bo trajala dolgo. V prihajajočem tednu se bo nad Evropo spet okrepilo območje visokega zračnega tlaka. Od ponedeljka naprej Arso zopet napoveduje več sončnega vremena, verjetnost za krajevne plohe pa je najvišja predvsem v ponedeljek ter nato zopet prihodnji četrtek in petek. Jutranje temperature bodo okoli 10, dnevne pa okoli 25 stopinj Celzija.

Danes in jutri bosta sicer po napovedih vremenoslovcev drugače še vroča dneva. Območje visokega zračnega tlaka nad Evropo počasi slabi, nad severozahodno Evropo pa se krepi hladna fronta, poroča Arso.



Danes bo večinoma še sončno vreme z najvišjimi dnevnimi temperaturami od 28 do 34 stopinj Celzija. Popoldne in zvečer vremenoslovci napovedujejo možnost nastanka posameznih ploh in neviht, a se bo do petkovega jutra ponovno zjasnilo. Jutri dopoldne bo pretežno jasno, popoldne in zvečer pa bo spremenljivo oblačno s posameznimi plohami in nevihtami, ki se bodo nadaljevale tudi v noč na soboto.




 

Preberite še:

Komentarji: