Veter in neurja povzročajo težave, najmočnejši veter prihaja jutri

Arso je zaradi močnega vetra za jutri za večino države objavil oranžno opozorilo. Okrepljen severni veter že danes.

Objavljeno
04. februar 2020 10.51
Posodobljeno
04. februar 2020 17.58
Dopoldne bo pas dežja hladne fronte od severa prešel Slovenijo, vmes bodo tudi nevihte, zapihal bo okrepljen severni veter. FOTO: Leon Vidic/Delo
V. U., STA
V. U., STA
Močan veter je po državi že povzročal težave, meteorologi pa za več predelov Slovenije, predvsem za gorski svet, še močnejšega napovedujejo za jutri. Najmočnejši bo v Zgornjem Posočju, pod Karavankami, v severovzhodni Sloveniji in v višjih legahArso je objavil vremensko opozorilo.

O težavah zaradi močnega vetra in neviht so danes poročali iz različnih delov države, ponekod je padala sodra. Vzhodno od Ljubljane, na Dolenjskem in v Suhi krajini, je najverjetneje zaradi udara strele prišlo do izpada elektrike. Elektro Ljubljana je okoli 11. ure poročal, da je brez električne energije ostalo 129 transformatorskih postaj in s tem 4237 uporabnikov, odpravljanja težav so se lotili zelo hitro. O izpadih električne energije so poročali tudi s severo-vzhoda Slovenije.

Na območju distribucijskega omrežja Elektra Celje je brez električne energije ostalo nekaj manj kot 3000 odjemalcev. Do motenj pri dobavi električne energije prihaja v okolici Krškega, Brežic, Dobove, Kostanjevice na Krki in Podbočja. Kot so za STA pojasnili v omenjeni družbi, so na terenu vse njihove elektromontažne ekipe, odjemalci pa bodo popoldne znova priključeni v distribucijsko omrežje ali pa bodo za elektriko vsaj začasno poskrbeli z napajanjem preko agregatov.Tudi sodelavci Elektra Maribor si prizadevajo za čim hitrejšo odpravo okvar in vnovično zagotovitev električne energije. Nevihtna fronta, ki so jo spremljali zelo močni sunki vetra, je dopoldne zajela večji del njihovega oskrbnega območja in povzročila izpade elektrike v Rušah, Lenartu, na Ptuju, v Radencih, Murski Soboti, Ljutomeru, Ormožu, Podvelki, Račah in Slovenski Bistrici. Največ odjemalcev je bilo brez napajanja predvsem v okolici Ljutomera. Skupaj je bilo brez napajanja nekaj več kot 10.000 uporabnikov, a so njihovi delavci do poldneva oskrbo že zagotovili več kot 7500 uporabnikom.

Veter je po državi podiral drevesa in raznašal predmete, kar je povzročilo precej težav v prometu, poroča Prometno-informacijski center za državne ceste. Svetujejo previdno vožnjo. Z območja Logatca in Unca so poročali o sneženju, zaradi predmeta na vozišču je trenutno oviran promet na gorenjski avtocesti pri priključku Lipce proti Avstriji.

Oviran je bil promet na štajerski avtocesti med Framom in Slovensko Bistrico v smeri Ljubljane, zaradi podrtih dreves je zaprta cesta Ruše–Puščava pri Činžatu, zaprta je bila tudi cesta Ptuj–Zavrč med Borlom in Zavrčem.Center za obveščanje Republike Slovenije je poročal, da se je v Mestni občini Ljubljana zaradi močnega vetra več dreves podrlo na ceste in objekte, meteorna voda pa je zalila tudi več objektov. V občini Domžale je močan veter podrl drevo na lokalno cesto Študa–Ihan. Gasilci so ga že odstranili. V občini Grosuplje je veter odkril streho stanovanjskega objekta.

V Regijskem centru Maribor so zabeležili šest posredovanj zaradi podrtih dreves in drogov ter odkritih streh. Ob cesti iz Malega vrha proti kraju Brezina se je podrl električni drog, kar je sprožilo iskrenje. Drog so že popravili.

O močnih neurjih poročajo s Hrvaške


Napovedano poslabšanje vremena z močnim dežjem in vetrom je danes zajelo več območij Hrvaške. V Čakovcu je veter izruval drevo, na območju Bjelovarja in Samoborja pa je padala toča. Na Reki ob dežju piha močan veter, ki je povzročil visoke valove.

Hrvaški hidrometerološki zavod je opozoril na potencialno nevarno vreme na celotnem območju Hrvaške, posebej ob obali in v Slavoniji. Napovedali so sunke vetra do 110 kilometrov na uro v notranjosti države ter do 120 kilometrov na uro na splitskem območju.

Po mirnem jutru sta v dopoldanskih urah močan dež in veter zajela tudi Zagreb in okolico. Veter je lomil veje dreves, temperatura zraka pa je občutno nižja, kot je bila v preteklih dneh.

Okrog poldneva je v Gorskem kotarju začelo snežiti. Pričakovati je, da bo do srede območje pokrila snežna odeja, je poročala regionalna televizija N1.
Iz hrvaškega avtokluba so po 17. uri sporočili, da sneži tudi ponekod v Liki.

Izpostavili so, da je avtocesta Zagreb - Split med odcepoma Sveti Rok in Posedarje zaprta za ves promet zaradi močnega vetra. Zaprte so tudi nekatere državne ceste na tem območju, kot tudi most na otok Pag.

Medtem je evropska mreža meteoroloških postaj za sredo razglasila rdeči alarm za območja južne in osrednje Črne gore, ker pričakujejo izjemno slabe vremenske razmere, predvsem pa močan veter.

 

Jutri za večino države oranžno opozorilo


Center za obveščanje Republike Slovenije je dopoldne objavil izredni informativni bilten. Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje bo jutri po državi pihal zmeren do močan veter severnih smeri, ki bo najmočnejši v Zgornjem Posočju, pod Karavankami, v severovzhodni Sloveniji in v višjih legah, kjer bodo najvišje hitrosti vetra od 70 do 90 kilometrov na uro, krajevno lahko tudi okoli sto kilometrov na uro. Drugod bodo najmočnejši sunki vetra okoli 70 kilometrov na uro. Veter bo slabel v noči na četrtek.

Arso je zaradi vetra za danes in jutri objavil opozorilo. Danes rumeno, jutri za večino države oranžno, le za jugozahodni del ostaja opozorilo rumeno.

image
FOTO: Arso


Okrepljen severni veter že danes, napovedane tudi nevihte


Danes bo pretežno oblačno. Dopoldne bo pas hladne fronte z dežjem od severa prešel Slovenijo, vmes bodo tudi nevihte, zapihal bo okrepljen severni veter. Za njo bo popoldne spremenljivo oblačno, možna bo še kakšna manjša ploha. Popoldanske temperature bodo od 4 do 10, na Primorskem do 13 stopinj Celzija.

Jutri bo na Primorskem pretežno jasno, drugod bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, možna bo kakšna manjša snežna ploha. Pihal bo zmeren severni veter, ki se bo predvsem na Gorenjskem in v severovzhodnih krajih čez dan še okrepil. Najnižje jutranje temperature bodo od –4 do 1, ob morju okoli 4, najvišje dnevne od 3 do 9, na Primorskem do 12 stopinj Celzija.