Prihajajo evropske noči nočnih metuljev

Gre za dogodek, kjer imajo ljudje priložnost, da sodelujejo pri strokovnem delu in postanejo del evropske mreže popisovalcev metuljev.

Objavljeno
30. september 2015 17.53
S. P., Delo.si
S. P., Delo.si
Ljubljana - V Sloveniji letos med drugim in petim oktobrom ponovno pristopamo k opazovanju in zbiranju podatkov o nočnih metuljih - EMN: European Moth Nights, ki se istočasno odvijajo v vseh evropskih državah, ki k tej akciji pristopajo. V Sloveniji imamo okrog 3600 vrst metuljev, od teh je le 180 vrst dnevnih metuljev, vsi ostali so nočni.

Ti se nekoliko razlikujejo od svojih dnevnih predstavnikov, ki so neupravičeno pridobili slabšalno ime - vešče. Nočni metulji so morda nekoliko manj barviti, a zato nič manj zanimivi. Opazovanje in določanje metuljev bo potekalo na različnih lokacijah po Sloveniji.

Opazovanja nočnih metuljev se lahko udeležijo vsi

Organizatorji v Sloveniji so Zavod RS za varstvo narave, Slovensko entomološko društvo Štefana Michielija in Društvo za proučevanje in ohranjanje metuljev Slovenije. Organizacijo na ravni Evrope usklajujeta Švicarska in Madžarska zveza za varstvo metuljev.

Opazovanja nočnih metuljev se lahko udeležijo vsi in poteka zvečer. Organizatorji postavijo posebne piramide, v katerih je luč, ki nočne metulje privabi. Nočne metulje poznavalci popišejo in zberejo, ter kasneje podatke pošljejo v Švico. Po popisu luč ugasnejo in tako metuljem omogočijo, da nemoteno odletijo svojo pot.

Pri teh popisih torej lahko sodelujejo vsi navdušenci, poznavalci in nepoznavalci. Gre za dogodek, kjer imajo ljudje priložnost, da sodelujejo pri strokovnem delu in postanejo del evropske mreže popisovalcev metuljev. Popisovanje postaja iz leta v leto zanimivejše za udeležence, vsako leto se nam jih pridruži večje število in verjamemo, da bo tudi letos tako.

Če dež bo, opazovanja ne bo

Na zbirališča naj udeleženci pridejo v primerni obleki in obutvi, priporočljiva je baterijska svetilka in dodatna toplejša oblačila. Opazovanje bo potekalo od 19.00 pa do 22.00 ure zvečer, razen prvega dne, ko je otvoritveni večer in se udeleženci zberejo že ob 17.00 uri. V primeru, da bi bile noči deževne, opazovanje odpade, saj takrat metuljev ni.

V nadaljevanju je razpredelnica mest opazovanja, dodane pa so tudi telefonske številke »metuljarjev«, ki bodo z veseljem povedali vse informacije, ki bi jih udeleženci želeli.