Prihodnje leto nižji NUSZ

V Slovenj Gradcu spremenili odlok o odmeri, a letošnje visoke položnice bo vseeno treba plačati.

Objavljeno
30. december 2016 12.24
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik

Slovenj Gradec – Odmere nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ) v slovenjgraški občini bodo prihodnje leto nižje. Občina je morala zaradi protesta velikega števila podjetnikov in obrtnikov, pa tudi lastnikov individualnih hiš, spremeniti odlok o odmeri NUSZ in znižati obremenitve.

Po novem bodo znižali nadomestila za zazidana stavbna zemljišča za stanovanjsko ali poslovno rabo, pri lastnikih stanovanjskih hiš pa bodo manj obremenili kletne prostore, prostore za shrambo, garaže in kurilnice, kar bo odmere znižalo približno za četrtino. Mestna občina Slovenj Gradec je morala pristati tudi na 40-odstotno znižanje odmere za nezazidana in zazidana stavbna zemljišča za nestanovanjski namen, kar bo odmere znižalo tudi v obrtnih conah.

Mestna občina Slovenj Gradec je na letošnje visoke odmere prejela štiristo pritožb od izdanih osem tisoč odločb. Največ je bilo pritožb fizičnih oseb (367), pravnih oseb (39), ostalo so bile prošnje za oprostitev plačila. Kot so pojasnili na občini, vseh pritožb še niso rešili.

V območni obrtno-podjetniški zbornici v Slovenj Gradcu, kjer so zbrali več kot 2500 podpisov proti odloku, ki ga je občina uveljavila letos, so do sprememb zadržani. Predsednik zbornice Ivan Meh je povedal, da si bodo vzeli čas in jih po novem letu temeljito preučili. "Še vedno pa smo izjemno razočarani nad tem, kar se je z odmero NUSZ v Slovenj Gradcu zgodilo letos. Pa tudi nad županom. Povabili smo ga na novoletno srečanje, a se žal povabilu 250 naših članov ni odzval," je rekel Ivan Meh in spomnil na nekaj najbolj drastičnih podražitev. "Denimo od 2.500 evrov na 16.000 evrov ... Ali pa od 300 evrov na 6.000 evrov," je naštel Meh. 

V občinski proračun, kamor naj bi se iz priliva NUSZ še letos nateklo skoraj dva milijona evrov, bo prihodnji leto znesek manjši in bo znašal slabih 1,8 milijona evrov. Proračun občine sicer za prihodnje leto predvideva 18,8 milijona evrov prihodkov in 20,1 milijona evrov odhodkov. Največja naložba bo gradnja novega lesenega bloka pri Katici, v katerem bo petdeset neprofitnih stanovanj. Uredila bo tudi dve degradirani območji; območje pri Novi opremi in območje med letnim kopališčem in Mercatorjem, zgradila most čez Suhodolnico pri pokopališču v Starem trgu, obnovila jedilnico na Prvi osnovni šoli ter obnovila del strehe na Drugi osnovni šoli. Občina bo za naložbe namenila dobrih 40 odstotkov proračuna ter se zanje zadolžila še za 1,3 milijona evrov.