Sneženje slabi, razmere v prometu se umirjajo

Slovenija je pod snežno odejo, največ snega je zapadlo v osrednjem delu države.

Objavljeno
02. februar 2018 07.17
Posodobljeno
02. februar 2018 07.17
Sneg v Ljubljani
De. P., STA, Šp. B., Video: Voranc Vogel, Ma. F.
De. P., STA, Šp. B., Video: Voranc Vogel, Ma. F.

Ljubljana – Sneženje v osrednji Sloveniji, kjer je zapadlo največ snega, po napovedih meteorologov počasi slabi, tudi razmere v prometu se umirjajo. Ponekod so preklicali prepovedi za tovorna vozila. Ekipe zimske službe na območju Ljubljane, kjer do 15.30 zapadlo okoli 20 centimetrov snega, so ob 18. uri so ponovile akcijo pluženja in posipanja cest.

Čiščenje površin za pešce se bo v prestolnici predvidoma končalo ob 20. uri, so sporočili z Mestne občine Ljubljana. Meščani Ljubljane pa lahko na sedežu KPL brezplačno prevzamejo 15 kilogramov soli za posipanje. Sol lahko prevzamejo od ponedeljka do sobote med 7. in 17. uro, ob nedeljah pa med 7. in 13. uro. Ob prevzemu soli se morajo izkazati z osebnim dokumentom, iz katerega je razvidno, da so meščani Mestne občine Ljubljana, in s seboj prinesti ustrezno posodo za prenos soli.

Sneženje se bo danes sicer še nadaljevalo, a bo do večera prehodno oslabelo in se nato proti jutru od juga spet okrepilo. V soboto zjutraj in dopoldne bo na Primorskem pihala burja, ki bo na izpostavljenih mestih dosegala hitrost okoli 100 kilometrov na uro. V noči na nedeljo se bo delno razjasnilo, veter bo oslabel, ponedeljek pa bo suh in hladen, še napovedujejo meteorologi.

Nevarnost snežnih plazov je velika.

Največ snega zapadlo v osrednji Sloveniji

Na štajerski avtocesti proti Ljubljani je zaprt vozni pas zaradi prometne nesreče v predoru Podmilj, zaradi povečanega števila tovornih vozil pa med Blagovico in cestninsko postajo Kompolje, poroča spletna stran prometnoinformacijskega centra, ki voznike opozarja, da so na cestah posipne in plužne skupine. Voznikom priporočajo previdno vožnjo, upoštevanje varnostne razdalje in prilagoditev hitrosti voznim razmeram.

Tovorna vozila nad 7,5 tone izločajo na primorski, štajerski in dolenjski avtocesti proti Ljubljani. Prepoved za priklopnike in polpriklopnike velja na cestah Črni Vrh-Col in Spodnja Idrija-Godovič. Prepoved za tovorna vozila nad 7,5 tone je na cesti Škofljica-Rašica-Žlebič, Šentvid-Šoštanj, Soteska-Črmošnjice-Črnomelj ter na hrvaški strani mejnih prehodov Babno Polje, Petrina ter Starodu.

Verige so še vedno obvezne na cestah Bled-Pokljuka, Jereka-Pokljuka, Podrošt-Sorica-Bohinjska Bistrica in Petrovo-Brdo Sorica-Bohinjska Bistrica ter čez prelaze Ljubelj, Jezersko in Korensko Sedlo.

Največ snega v osrednji Sloveniji

Največ snega je po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) danes zapadlo v osrednji Sloveniji, najmanj pa v severovzhodni. V Ljubljani je do 15.30 zapadlo do približno 20 centimetrov snega, deset centimetrov debelejša snežna odeja pa je prekrila bližnjo Vrhniko. Kot kažejo podatki Arsa, je tudi na območju Logatca, Kočevja in Cerkniškega jezera zapadlo skoraj 30 centimetrov snega, v Velikih Laščah pa 44 centimetrov.

V gorah je danes sicer zapadlo od 20 do okoli 70 centimetra snega. Največ novega snega je v Julijskih Alpah, najmanj pa v vzhodnih Karavankah in na Pohorju. Tam je do danes zjutraj zapadlo od 20 do 30 centimetrov snega. Sneg bo nad okoli 800 metri večinoma suh, nižje pa moker.

Stanje na cestah spremljajte na tej povezavi. Stanje na stari cesti med Vrhniko in Logatcem si lahko ogledate v spodnjem videu.



Na avtocesti je situacija precej podobna ...

Na prometno-informacijskem centru opozarjajo, da je zaradi obilne pošiljke snega pričakovati nevšečnosti v prometu, zelo počasen promet, zastoje, izločanja tovornih vozil in daljši potovalni čas. Voznikom svetujejo, da se na pot ne odpravijo, če to ni nujno potrebno. Sicer pa naj vožnjo prilagodijo razmeram na cesti in poskrbijo za ustrezno zimsko opremo. Največ snega bo zapadlo na Gorenjskem in ponekod na Notranjskem – več kot 40 centimetrov. V večjem delu osrednje Slovenije bo zapadlo več kot 25 centimetrov, so napovedali na Agenciji RS za okolje. Zaradi vremena pa za zdaj ni večjih težav pri dobavi elektrike.

O nekaj več nevšečnostih poročajo v avtobusnem in letalskem prometu. Na Avtobusni postaji Ljubljana so pojasnili, da prihaja do zamud avtobusov, dolgih od pol do ene ure. V letalskem prometu je bil doslej odpovedan en let, in sicer na liniji Ljubljana–Stansted prevoznika Easyjet. Na Slovenskih železnicah trenutno nimajo nobenih težav na železniški infrastrukturi.

Komunalne snežne službe so v prestolnici na delu že od jutra. Vodja posipavanja v Komunalnem podjetju Ljubljana (KPL) Enver Kerič je za STA povedal, da so njihovi delavci na teren odšli ob 7. uri zjutraj. Dokler bo snežilo, bodo plužili, je dodal. »Zjutraj smo šli na teren s 34 posipalci. Med 10. in 11. uro je šlo na ceste še 90 plugov. Najprej so se lotili pluženja cest prve in druge prioritete,« je še povedal Kerič. Kot je pojasnil, se trudijo, da bi ceste očistili do popoldanske prometne konice. A sneženje se bo še nadaljevalo, zato Kerič pričakuje, da bodo plužili vse do večera.

Zaradi sneženja iz prometa izločajo tovorna vozila

Zaradi močnega sneženja se je začelo izločanje tovornih vozil iz prometa, ponekod na Gorenjskem so obvezne verige. Pristojni voznike pozivajo, naj vozijo previdno. Prometne nesreče trenutno ovirajo promet na več odsekih avtocest po vsej državi, razen na pomurski avtocesti.

Verige so obvezne na cestah Bled–Pokljuka, Jereka–Pokljuka, Podrošt–Sorica–Bohinjska Bistrica in Petrovo–Brdo Sorica–Bohinjska Bistrica ter čez prelaze Ljubelj, Jezersko in Korensko Sedlo.

Na Gorenjskem prve težave

Zaradi sneženja in pobeljenih cest se je danes zjutraj že zgodila prometna nesreča na območju Bohinja. Voznica je med vožnjo skozi ovinek z osebnim avtomobilom zapeljala s ceste, pri čemer se je avto prevrnil in pristal na strehi. Kot so sporočili iz kranjske policijske uprave, se povsod na Gorenjskem sneg oprijema vozišč. Sneg je večinoma moker in se na tleh ustvarja plundra, zaradi česar se bistveno podaljšuje pot ustavljanja, nastaja še pojav akvaplaninga. Ponekod je možen tudi nastanek ledenih plošč iz trdega in zbitega snega.


Voznica je na območju Bohinja zjutraj avto zapeljala s ceste in se prevrnila. Foto: PU Kranj

Vozniki naj vozijo počasneje, pozivajo policisti, bolj naj bodo previdni, pazijo naj na ustrezno varnostno razdaljo, izogibajo naj se prehitevanjem in naglemu zaviranju. Vozila naj bodo očiščena, na pot pa naj se ne odpravljajo brez zimske opreme. Pred začetkom vožnje naj vozniki preverijo še razmere na cestah. Pazijo naj tudi pešci, ki so v takšnih razmerah lahko hitro spregledani, so še sporočili iz kranjske policijske uprave.

Na območju Zelenice je zaradi obilnih padavin in veliko novozapadlega snega na nadmorski višini nad 1200 metrov nad morjem velika nevarnost snežnih plazov, to je četrte stopnje na petstopenjski evropski lestvici. Od včeraj je na Zelenici padlo do 70 centimetrov suhega snega, meteorologi za danes napovedujejo, da tam lahko zapade še 60 centimetrov snega. Novozapadli sneg je slabo sprijet s podlago, zato se lahko prožijo plazovi. Tveganje za obisk gora na območju Zelenice je preveliko, zaradi varnosti bo zaprta tudi koča na Zelenici.