Prišel je prvi od treh decembrskih mož

Miklavž bo danes obiskal številna mesta po državi in otrokom delil darila.

Objavljeno
05. december 2017 16.53
Posodobljeno
05. december 2017 17.30
Miklavž
L. R.
L. R.

Ljubljana - Po tem, ko je večina mest uradno prižgala praznične luči in z njimi ovila tudi drevesca na osrednjih trgih, bo to noč na obisku prvi od treh decembrskih dobrotnikov, sveti Miklavž.

Po mnogih slovenskih krajih bo danes s spremstvom obiskal trge in otrokom delil darila. V Ljubljani praznični sprevod poteka od Krekovega do Prešernovega trga, v Mariboru se bo na Grajskem trgu sklenil Miklavžev sejem, v Novem mestu pa so prižgali praznične luči in na Glavnem trgu tako pričakali prihod Miklavža. V središču glavnega mesta se je pred tamkajšnjo frančiškansko cerkvijo že v nedeljo začel Miklavžev sejem, ki se bo končal jutri.

Od 26. do 30. decembra se bo v Ljubljani zvrstilo še pet sprevodov dedka Mraza, vsakokrat se bo začel ob 17. uri na Bregu. Že tradicionalno se bo v Mariboru to soboto ob 17. uri dedek Mraz spustil s Pohorja na Snežni stadion, potem pa nadaljeval sprevode po mestnih soseskah do konca meseca. Praznični december se bo sklenil s tradicionalnim silvestrovanjem, ki bo v Ljubljani na štirih glavnih trgih, ob polnoči pa bo nebo nad glavnim mestom razsvetlil petminutni ognjemet.

Da pa bi bila letošnja zima praznična tudi za otroke iz socialno šibkih družin, so v Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje zagnali dobrodelno akcijo Čarobna zima, v okviru katere lahko donatorji otrokom pomagajo do zimskih doživetij. Z zbranimi sredstvi bodo otroci lahko obiskali gledališke predstave, kino ali kopališče, se preizkusili v drsanju in sankanju ali pa bodo zimska doživetja izkusili na različnih izletih. S Čarobno zimo jim bodo, kot pravijo v ZPM Ljubljana Moste-Polje, omogočili »ne samo skupen čas, temveč tudi skupne spomine«.


Video: Jože Suhadolnik/Delo