Natalija Gorščak postala nova direktorica TV Slovenija

Zanjo je glasovalo 20 programskih svetnikov, štirje so se vzdržali. Že jutri naj bi prevzela položaj.
Objavljeno
18. marec 2019 14.30
Posodobljeno
18. marec 2019 20.27
Urednice Informativnega programa TVS Manica Janežič Ambrožič, dosedanja v. d. direktorice TVS Natalija Gorščak in odgovorni urednik uredništva prvega programa Andrej Stopar na oktobrski seji programskega sveta. FOTO: Blaž Samec/Delo
Ljubljana – Programski svetniki RTV Slovenija so danes odločali o soglasju k imenovanju Natalije Gorščak za položaj direktorice Televizija Slovenija. Podprlo jo je 20 svetnikov, štirje so se vzdržali. Potrebovala je 15 glasov podpore v sicer 29-članskem svetu. Generalni direktor Igor Kadunc naj bi jo na položaj imenoval predvidoma že jutri.

Natalija Gorščak, ki že skoraj dvajset let nabira izkušnje na RTV Slovenija – med drugim je bila pomočnica nekdanje direktorice TVS Ljerke Bizilj -, je bila oktobra potrjena na položaj v. d. direktorice TVS. Zanjo je tedaj glasovalo 23 svetnikov.TV Slovenija je brez direktorja od junija lani, ko je svoj mandat predčasno zaključila Biziljeva. Prvi razpis za položaj so objavili že spomladi, a prijavljena kandidata Kadunca nista prepričala. Po drugem razpisu je Kadunc programskemu svetu predlagal Katjo Šerugo, svetovalko direktorja časnika Večer. Ta programskega sveta ni prepričala. Zanjo je glasovalo 12 svetnikov. Na zadnji, že tretji razpis, se je prijavila le Natalija Gorščak.

image
Natalija Gorščak že skoraj dvajset let nabira izkušnje na RTV Slovenija. FOTO: Blažž Samec/Delo

Natalija Gorščak se je z novinarstvom začela srečevati v 80. letih na Radiu Študent, a jo je karierna pot kmalu zanesla na televizijo. Svojo televizijsko kariero je začela graditi na Kanalu A, od ameriške vlade je prejemala štipendijo za medije. Po treh letih je hodnike komercialne televizije zamenjala za tiste na Kolodvorski ulici. Delala je kot redaktorica, scenaristka, urednica. Za nekaj let je prevzela delo vodje promocije in odnosov z javnostmi in se pozneje vrnila v program. Čeprav je njeno ime v javnosti razmeroma neznano, je bila v preteklosti urednica nekaj odmevnejših oddaj, med drugim Res je (z Mišo Molk) in nedeljske razvedrilne oddaje NLP. Leta 2013 se je za krajši čas poslovila od Kolodvorske in prevzela vodenje projekta Evrovizijski filmski teden na EBU v Ženevi.

Vrnila se je kot pomočnica direktorice TV Slovenija Ljerke Bizilj. Po propadli kandidaturi Katje Šeruga za položaj direktorice TV Slovenija ji je oktobra programski svet zaupal položaj v. d. direktorice TV Slovenija. Edina je bila, ki se je prijavila na tokratni razpis za direktorja TVS. Generalni direktor Igor Kadunc je svojo odločitev, da poskuša pridobiti soglasje za njeno imenovanje v programskem svetu, utemeljil z razlago, da je dobro in odgovorno opravila nehvaležno delo v. d. Je članica strokovnih teles pri EBU in mednarodnih žirij ter svetovalka za medije pri Svetu Evrope.


Programski svetniki so sicer danes razpravljali tudi o finančnem načrtu za letošnje leto, ki ga nadzorni svet na februarski seji ni sprejel. Generalnemu direktorju so naložili, da nemudoma predloži nov predlog finančnega načrta, kateremu naj priloži tudi podroben časoven načrt izvedbe investicij in dolgoročni kadrovski načrt. Med drugim so mu priporočili, da obseg vseh odhodkov prilagodi glede na obseg zakonskih obveznosti, da se znižajo variabilni stroški, denimo na način, da delo opravijo notranji zaposleni in ne zunanji sodelavci, da se zniža stroške reprezentance in tudi stroške dela ožjega vodstva.

Javnemu zavodu bo po napovedih zmanjkalo nekaj manj kot šest milijonov evrov, da bi lahko letošnje leto zaključili na pozitivni nuli. Generalni direktor je za Delo že pred časom pojasnil, da ta ne bo mogel biti bistveno drugačen od sedanjega. Tudi po novem naj bi razliko med odhodki in prihodki kril s prodajo delnic v višini 5,5 milijona evrov oziroma s presežki preteklih let.

Programski svet ne odloča o finančnem načrtu, so pa svetniki s 15 glasovi za, petimi proti in dvema vzdržanima dali pozitivno mnenje k predlogu letošnjega finančnega načrta. Nadzorni svet bo o novem načrtu razpravljal prihodnji teden.